Közvetlenül pályázható EU-s forrásokat szereznek az MSZP-s és ellenzéki politikusok az önkormányzatok számára

HírKlikk 2019. szeptember 6. 10:47 2019. szept. 6. 10:47

Közvetlenül lehívható helyi forrásokat tudnak bevonni az MSZP és a választási összefogás pártjai, ha sikeresen lobbiznak az európai fórumokon. Az EU most felálló új vezetése is lát lehetőséget az Összefogás elképzeléseiben.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt csütörtök este Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Márton Roland, Székesfehérvár közös ellenzéki polgármesterjelöltje, a helyi források bővítéséért folyó lobbijuk első köre után. Mint beszámoltak róla, az Európai Unió vezetői pozitívan fogadták az ötletet.

A lobbi munka szükségességéről kérdezve Ujhelyi István elmondta, hogy komoly veszélye van annak, hogy beszűkülhetnek a források Magyarország önkormányzatai valamint a kis- és középvállalkozások számára. „Az OLAF-jelentés is, ami kijött a héten [azt mutatta], (…) hogy Magyarország teljesít a legrosszabbul a korrupciós index szerint az Európai Uniós források felhasználása kapcsán. Ennek a hatása az lehet, hogy Magyarország forrásokat veszít a következő időszakban, itthon a kormányzat pedig előszeretettel próbálja zsarolni a lakosságot azzal, hogy csak fideszes polgármestert választhat, hiszen másképp nem jut hozzá forrásokhoz” – mondta a szocialista politikus.

„Mi azért lobbiztunk, (…) mert például a közszolgáltatások fejlesztésére, egészségügyre, közösségi közlekedésre, oktatási infrastruktúra fejlesztésére, a humán erőforrás megtartására vagy éppen bérlakásépítésre, klímavédelmi beruházásokra elég nehézkes a kormányon át pályázni”- tette hozzá Márton Roland. „Az egyesült ellenzék munkaterápiával jött létre. Kiváló várospolitikai alternatívákat készültek a fideszes vezetés polgármestereivel szemben, és ezeket a saját forrásokon túl elsősorban Brüsszelből jövő forrásokból lehet megvalósítani. (…) Erre Timmermans első alelnök úr azt mondta, hogy ez egy remek ötlet” – mesélte a brüsszeli fogadtatásról Székesfehérvár hétpárti ellenzéki polgármester-jelöltje.

Kérdésre válaszolva Márton Roland elmondta, nem aggályos, hogy a majdani közvetlen EU források a mostani fideszes módszer szerinti egy párt által preferált cégekhez kerülnek. „Székesfehérváron engem 7 párt támogat, a végrehajtást is közösen fogjuk végezni” – mondta Márton.

Ujhelyi István kiemelte az uniós egyeztetés előzményét és előrehaladását most, az önkormányzati választások idején: „Mikor itt volt tavasszal az MSZP meghívására, akkor Timmermans kapott tőlünk erre egy konkrét javaslatsort. (…). Találkoztunk Cseh Katkával a Momemtum és Dobrev Klárával a DK részéről: szeretnénk egy széles frontot. (…), hiszen e mögé a gondolat mögé is fel kell sorakoztatni az összes ellenzéki EP-képviselőt. (…) Erős biztatást kaptunk, vittünk konkrét javaslatokat, pilot-projekteket, melyek alapvetően szociális, egészségügyi, foglalkoztatási kérdések. Helyben a közszolgáltatások fejlesztésére a következő hétéves uniós költségvetésben ki fogjuk préselni azt, hogy olyan alapok nyíljanak, olyan ablakok, amikre tudunk pályázni” – ismertette a tárgyalások lényegét az MSZP-s EP-képviselő.

Márton Roland kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar összefogás ebben a többi ország, tagállam képviselőivel is egyeztet: „Javasolták a horizontális kapcsolatok felvételét, hogy népszerűsítsünk ezt a törekvést, én már most nagyon biztató állásfoglalásokat látok.”

Ujhelyi István a műsorban ismertette a nemzetközi egyeztetés állását: „Máltai, litván, holland és szlovák kollégákkal egyeztettünk már és alakul ennek a támogatása. Mi pluszforrást szerzünk, ez az ország érdeke. Mi a jövőt építjük” – tette hozzá.

A műsor végén szó esett még a Székesfehérvár határában burjánzó szennyvíziszap-probléma kivizsgálásáról és megoldásáról is, amire Márton Roland a polgármesteri szék várományosa a következőket felelte: „Hadd fogalmazzak úgy, hogy ingyen nem követ el senki sem ilyen ordas hibát: ez több 10 milliárd forintos üzlet 200 méterre Székesfehérvár határától, ahol ennek semmi keresnivalója nincs! Válaszokat kell kapnia nem csak a 100.000 székesfehérvárinak, de a pápaiaknak és minden magyar állampolgárnak!” – mondta Márton Roland az MSZP alapszervezetének elnöke, Székesfehérvár közös ellenzéki, 7-párti összefogásának polgármester-jelöltje.

Forrás: Hírklikk