Különleges eszközt kapnak a Ferihegy mellett élők

HírKlikk 2019. augusztus 29. 05:30 2019. aug. 29. 05:30

Szerdától igényelhetnek kézi zajmérőt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett élők, a lakók között - önkormányzati közreműködéssel - harminc eszközt osztanak ki, amelyeket határozott ideig használhatnak - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t.

A közlemény szerint a készülékekkel az érintettek összehasonlíthatják a környezetükben található berendezéseket vagy létesítmények, az elhaladó járművek zaját. A lehetőséggel élni kívánók a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal környezetvédelmi csoportjának címzett levélben vagy e-mailben jelezhetik igényüket.

A minisztérium emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban "a főpolgármester kezdeményezésére számos intézkedés történt a légiközlekedésből származó fővárosi zajterhelés mérséklése céljából". Elkészült a repülőtér tényleges zajtérképezése a felszállási útvonalak mentén, javaslat született a mérőállomások elhelyezésének pontosítására, a rendszer bővítésére. Ezzel kapcsolatban kifejtették: a Közlekedéstudományi Intézet mobil eszközökkel folyamatosan ellenőrző zajméréseket végez a repülőtér környékén, két zajmérő műszert áthelyezne, emellett a jelenlegi hat mérőállomás mellé még hetet telepítene.

Az ITM kitért arra is, hogy a repülés szabályainak módosításával az eddigi öt helyett tíz csomóra emelték a megengedett hátszélkomponens mértékét, így éjfél és hajnali 5 óra között a forgalom kilencven százaléka a gyérebben vagy egyáltalán nem lakott délkeleti irányba száll fel vagy onnan közelíti meg a ferihegyi légikikötőt. 

A város feletti repülésekre ebben az időszakban büntetődíjat szabnak ki, ez az intézkedés várhatóan szeptemberben lép életbe.

A Budapest Airport május közepén újraindította lakossági ablakszigetelési, ablakcsere programját, amelyben hat milliméter vastagságú plusz üvegtáblát helyeznek fel a zajgátló védőövezetben lévő ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira. A pótlólagos ablakszigetelés költségeit teljes egészében a Budapest Airport finanszírozza, e célra fordítja majd az újonnan bevezetett díjtételből származó bevételeket is.

Forrás: MTI