Kuncze: Ki kell röhögni Orbánék eszdéeszezését

NVZS 2019. november 19. 15:36 2019. nov. 19. 15:36

„Ha bele tudnék látni a fejükbe, azonnal pszichiáterhez rohannék” – így reagált Kuncze Gábor arra, hogy a Fidesz elkezdett „eszdéeszezni”. Az elmúlt napokban több kormánypárti politikus is felemlegette az egykori SZDSZ-t, s kíváncsiak voltunk arra, mit gondol erről az egykori liberális párt emblematikus figurája.

A főnöktől kezdve a mamelukokig egyre több fideszes és KDNP-s hozza szóba az immár hat éve nem működő SZDSZ-t (amely hivatalosan ugyan 2014 végén szűnt meg, de a megelőző egy évben már egyáltalán nem tevékenykedett). A 2010-es „orbánváltás” után még nagy vehemenciával szidott – a rendszerváltás környékén még Orbánék számára legszorosabb szövetségest jelentő – liberális párt az elmúlt években már kikopni látszott az orbáni szótárból, de most mintha ismét megtalálták volna ezt a számukra szitokszónak tartott rövidítést.

Példaként álljon itt három idézet az elmúlt napok terméséből:

Ami pedig az önök szavahihetőségét illeti, én értem, hogy önöket a hatalom és a pénz érdekli, de kérem, jegyezzék meg, hogy ennek ára van. Én láttam már olyat, mint önök. Én emlékszem egy radikális, sőt legradikálisabb antikommunista pártra Magyarországon, amely a végén összeállt Gyurcsányékkal  meg az MSZP-vel, s az is lett a vége: ma alulról szagolja az ibolyát” (Orbán Viktor, 2019.11.18. Parlament, Jakab Péter Jobbikos frakcióvezető azonnali kérdésére adott válasza)

 „Az MSZP-SZDSZ kormány úgy próbálta elérni, hogy kevesebben vegyék igénybe az egészségügyi ellátásokat, hogy bevezette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat” (Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának válasza Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő kérdésére, 2019.11.18. Parlament)

„Ez az új SZDSZ, durva külföldi befolyással és nyíltan nemzetellenes politikával” (Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatóján a Momentumról (Budapest, 2019.11.16.)


Milyen politikai haszna lehet annak, hogy a Fidesz ismét elkezdi emlegetni, pontosabban szitokszóként használni az SZDSZ-t? – kérdeztük Kuncze Gábortól. Szerinte „lehet, hogy úgy vélekednek, hogy a saját bázisukon kifizetődő a gyűlölet a liberalizmussal és az SZDSZ-szel szemben, s az ellenfeleiket ezzel próbálják lejáratni”. Hozzátette, hogy ez persze érdekes, hiszen normálisan gondolkodó ember ilyenre „nem ugrik”, ezzel  tehát a saját szavazóikat nézik le.

Felmerül persze – vetettük közbe –, hogy a politikai palettán egymástól eltérő pozíciót elfoglaló pártokkal – így  a Jobbikkal és a Momentummal – egyaránt igyekeztek már összefüggésbe hozni az SZDSZ-t. Kuncze szerint „lehet, hogy Orbán fárad és hirtelen nem jutottak eszébe idegen szavak, nem jutott az eszébe az a szó, hogy ’migráns’, s ezt helyettesítette be azzal, hogy SZDSZ”.

Ugyanakkor Kuncze szerint egyszerűen nem érdemes megpróbálni keresni az okokat, „egész egyszerűen ki kell röhögni”.