Kuncze: maguktól voltak hülyék az MTVA biztonsági őrei

HírKlikk 2018. december 21. 10:52 2018. dec. 21. 10:52

Maguktól voltak hülyék az MTVA biztonsági őrei, amikor kitettek két országgyűlési képviselőt az intézmény épületéből, de panaszt lehet tenni ellenük, amit felügyeleti szervüknek a rendőrségnek vagy a Belügyminisztériumnak kellene kivizsgálnia – mondta Kuncze Gábor volt belügyminiszter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A több napja tartó kormányellenes tüntetések és az MTVA parlamenti képviselők elleni erőszakos fellépése is téma volt a keddi Megbeszéljükben. A betelefonálós műsor egyik hozzászólója szerint annál is súlyosabb, ami a közmédiánál történt, mint az elsőre látszik. Hadházy Ákos és Szél Bernadett kidobásában ugyanis az MTVA saját szervezésű fegyveres őrsége is részt vett, amelynek felügyeletét a Belügyminisztérium látja el. 

A műsorban megszólalt Kuncze Gábor volt belügyminiszter is, aki azt mondta, a közmédiás FBŐ tevékenységét, működését – mint ahogy a többi, közintézmény, illetve közmű állományába tartozó fegyveres szolgálatét is – valóban a belügy ellenőrizheti . Ebbe annak vizsgálata is beletartozik, hogy az FBŐ jogszerűen jár-e el, nem lépi-e túl a hatáskörét. 

Fontos azonban, hogy a rendőrség nem utasítja, irányítja ezeket a fegyveres szervezeteket, legfeljebb rendkívüli helyzetben. Az FBŐ cselekedeteiért annak elöljárója, parancsnoka a felelős, nem a rendőrség. Nem lehet tehát azt mondani, hogy a Belügyminisztériumból jött az utasítás a két parlamenti képviselő kidobására az épületből. Az MTVA őrei „maguktól voltak hülyék”– fogalmazott. 

Az egykori belügyminiszter hangsúlyozta, ha a fegyveres őrség törvényt sért, akkor panaszt lehet tenni ellene, amit a felügyeleti szervnek, tehát a rendőrségnek, illetve a belügynek ki kellene vizsgálnia. Kuncze Gábor szerint most is ez a helyzet áll fenn, egyértelmű, hogy az MTVA-s FBŐ túllépett a jogszabályokon, ráadásul olyan őr is részt vett Hadházyék kidobásában, aki semmiféle, az ellenőrzésére alkalmas, számmal ellátott jelvényt nem visel. 

Többféle szabálytalanságot is elkövettek tehát az MTVA őrei, a legnagyobb az, hogy úgy alkalmaztak erőszakot, illetve akadályoztak országgyűlési képviselőket, hogy azok nem követtek el szabálysértést – tette hozzá a Megbeszéljük című műsorban.

Forrás: Klubrádió