Kunszentmiklóson lehet a világ második hun múzeuma

HírKlikk 2019. január 22. 11:16 2019. jan. 22. 11:16

Még az idei esztendőben elkezdődik a kunszentmiklósi Virágh-­kúria felújítása. A beruházásra mintegy 60 millió forint támogatást nyert a kunszentmiklósi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán.

A minap a Kunszentmiklósról elszármazott Horváth Ferencné, a Kőrösi Csoma Sándor Shambala Emlékpark és Élőközösségi Központ Alapítvány alapítója kereste fel az önkormányzatot a magyarországi hun múzeum megalapításának ötletével - írja a baon.hu.

– Az általam létrehozott alapítvány legfontosabb célja egy hun múzeum létesítése Magyarországon. Partnerem ebben dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista, aki biztosítja a szükséges anyagot és berendezi a múzeumot – mondta el lapunk érdeklődésére Horváth Ferencné.

Az előzetes tárgyalások elkezdődtek, illetve ismeretterjesztő programsorozat indult az alapítvány szervezésében a város könyvtárában. Az első alkalommal dr. Batbayar Zeneemyadar, magyarországi mongol nagykövet beszélt népe eredetéről, ami szorosan kapcsolódik a hunokhoz és honfoglaló őseinkhez.

– A múzeum anyagának egy része már megvan, jelenleg Ózdon látható belőle ideiglenes kiállítás. A további emlékek beszerzése sem fog gondot jelenteni, mivel kiváló nemzetközi kapcsolataink vannak – fűzte hozzá az alapítvány képviselője.

– A Virágh-kúria múltunk egyik értékes emléke, melynek megőrzése kötelességünk. Nyitottak vagyunk arra is, hogy az épületben helyet adjuk a hun múzeumnak, ehhez azonban további egyeztetésekre van szükség. Amennyiben sikerül kidolgozni és összeegyeztetni az önkormányzat és az alapítvány elvárásait és elképzeléseit, akár még az idén megnyithatja kapuját Kunszentmiklóson a világ második hun múzeuma – tette hozzá Lesi Árpád polgármester.

Az első múzeumkomplexumot Belső-Mongólia Autonóm Terület megalapításának 70. évfordulójának alkalmából avatták fel tavalyelőtt Hohhotban.

Forrás: baon.hu