Kupizárás után

Dr. Dávid Ferenc       2019. november 10. 09:07 2019. nov. 10. 09:07

Győr szerencsés város,

- mivel bezárt a Borkai-féle kupleráj, és négy héttel a választások után a Rába-parti városban az emberek ismét emelt fővel sétálhatnak az utcán, hiszen megszabadultak a „magyar polgármesteri történelem” egyik legvisszataszítóbb személyétől, az abszolút NER-kompatibilis egykori tornásztól.

- mert hétfőtől a Városháza valamennyi dolgozója újra a megyeszékhely lakosságának ügyes bajos dolgaival foglalkozhat, és nem a botrányt előidőző ex-városvezetőt kell rejtegetniük. A hivatalok, szakhatóságok teljes apparátusa visszatérhet négyhetes „kényszerszabadságáról” (2019. október 13. – 2019. november 10.) és reményem szerint viszonylag békés körülmények között végezhetik felelősség teljes munkájukat.

- ugyanis már most biztos, hogy a néhány hónap múlva megválasztásra kerülő polgármester morális fölénye - a korábbival összehasonlítva - szinte garantált. Úgy hírlik, hogy a jobboldal jelöltje egy városszerte ismert és tekintélyes orvos, míg az ellenzék – a pesti mintát alkalmazva – előválasztásban gondolkodik. Ez így is van jól. Ami biztos: az eddigi polgármesternél csak jobb jöhet, ezért a győriek fellégezhetnek.

- mert van remény arra is, hogy az alapos „szexvizsgálat” után, most egy másik vizsgálat is előtérbe kerül, amely első sorban a Városháza (az önkormányzat), a volt polgármester és a helyi gazdasági hatalmasságok viszonyrendszerének feltárását célozza meg. Gondolok itt a színlelt szerződésekre, a bennfentes információk kiszolgálására, a „visszaosztások” gyakorlatára, az összeférhetetlenségi szabályok betartására és sokáig sorolhatnám, hogy mire terjedhet ki egy átfogó revízió. A törvényességi felügyeletet ellátó szervezet sem ülhet tovább ölbe tett kézzel. Ennek az átvilágításnak/ellenőrzésnek az eredményétől függ, hogy az igazságszolgáltatás majd milyen szigorral jár el. A lényeg és a cél, hogy az új polgármester a hivatalba lépésekor tiszta képet kapjon. Erre az elkövetkező-két három hónapban végrehajtott alapos vizsgálat támpontul szolgálhat.

- hiszen van szép labdarúgó stadionja és reprezentatív kézilabdacsarnoka (AUDI Aréna). Igaz, hogy a foci csak másodosztályú, de a kézilabda (női) világszinvonalú. Ennek megemlítése azért fontos, mert a győrieknek – legalábbis átmenetileg – nem kell rettegniük egy központilag elrendelt giga-sportberuházás megkezdésének rémétől. (idevaló példa a főváros „Stadion, stadion hátán” programja.)

Már csak egy belevaló és tisztakezű polgármesterre van szükség, olyan emberre, aki a jövőben kizárólag a megyeszékhely érdekeit szolgálja. Ha ilyen jelöltet választanak a helyi polgárok vezetőjüknek, akkor bátran kimondható, hogy Győr tényleg szerencsés város!