Lakásáfa: „a kormány segítségével átverik az embereket”

Nagy András 2019. január 3. 13:26 2019. jan. 3. 13:26

Az ATV csütörtök reggeli műsorának vendége volt Angyal József. Az okleveles adótanácsadó a 2019-es adóváltozásokról beszélt, amikor egy műsorvezetői kérdésre csak arról kezdett el beszélni, hogy az ingatlanosok kormány segítségével tudatosan és csúnyán átverik az embereket lakásáfával.

Angyal József szerint ugyanis hamis az a kormányzati kommunikáció, ami arról szól, hogy kitolták a kedvezményes kulcsú lakásáfát. „Ez a hír hamis. Az 5%-os lakásáfa idén december 31-el megszűnik” – jelentette ki. A szakértő az áfatörvényre hivatkozva rámutatott: az áfa fizetésnél a teljesítés időpontja a meghatározó, azaz hiába szerez valaki még az idén egy építési engedélyt, ha az építkezés mondjuk 2022-re készül el, és akkor már 27% lesz az áfa, annak az építkezésnek 27%-os áfakötelezettsége lesz.

Mivel az áfa esetében a törvény szerint a teljesítéskor keletkezik a fizetési kötelezettség, Angyal szerint a kormányzat és az ingatlanosok részéről egy szándékos megtévesztő kommunikáció zajlik: arra veszik rá az embereket, hogy az íróasztalban lévő építési engedélyekre nyugodtan szerződjenek le, és 5%-os áfában egyezzenek meg.

Egy átlagos, 25 milliós ingatlannál 5,5 millió forintot bukhatnak így az építkező családok – jelentette ki Angyal József. A váratlan mondatok hatása alatt álló műsorvezető vissza is kérdezett: tehát ha ma valaki 5%-os áfakulccsal számolva megállapodik egy vállalkozóval egy 25 millió forintos bruttó árban mondjuk 2022-es teljesítéssel, akkor végül 30,5 millió forintjába is kerülhet az építkezés?

Pontosan erről van szó – felelte határozottan Angyal József, aki szerint nagyon sok kisember egyszerűen fizetésképtelenné válhat, ha a kormány nem módosítja a szabályokat még idén tavasszal. Az adószakértő egyébként elmondta, hogy eredetileg egy szakmailag jó javaslat került a parlament elé, aztán azonban az ingatlanlobbi néhány politikus segítségével el tudta érni, hogy egy teljesen szakszerűtlen, a magyar áfatörvénnyel is ellentétes törvény szülessen meg a lakásáfával kapcsolatban.

Angyal József a beszélgetésben világossá tette, hogy vállalja azt a kijelentést, hogy itt az emberek szándékos átverése zajlik, kormányzati segítséggel. Mint mondta, ezt már többször elmondta a nyilvánosság előtt, és eddig még egyszer sem perelték be érte.