Le kell leplezni a Fidesz torz gazdaságpolitikáját!

Csanádi Dávid 2019. november 27. 18:55 2019. nov. 27. 18:55

Az Országgyűlés legújabb képviselője a szocialista Szakács László, aki az előző ciklusban is ott ült a parlamenti padsorokban, és másfél év szünet után ismét a Tisztelt Házban foglal helyet. A Hírklikknek beszélt feladatairól, amelyek között a legfontosabb szerepet a Fidesz gazdaságpolitikájának leleplezése és egy markáns baloldali gazdaságpolitika képviselete kapja.

Az MSZP választmánya úgy döntött, hogy Ön veheti át Tóbiás József megüresedett helyét a Parlamentben. Azon kívül, hogy az Országgyűlésben az MSZP álláspontját képviseli, jár ez valamilyen plusz feladattal?

Azt a munkát tudom folytatni a Parlamentben, amit valójában abba sem hagytam, hiszen én a dolgomat mandátum nélkül is végeztem, Ez pedig arról szólt és szól, hogy a Fidesz által bevezetett torz gazdaságpolitika károsultjait képviseljem, és leleplezzem, hogy az egész a magyar emberek megtakarításainak a nekik kedves oligarchákhoz való átjátszásáról szól. Gondoljunk csak a magánnyugdíjpénztári vagyonra, a devizahitelesek meg nem oldott problémájára, arra, hogy Orbán Viktor lepaktált a bankvilággal, és aláírta, hogy nem gördít akadályokat a magyar családok kilakoltatása elé. Vagy ott vannak a brókerbotrányok károsultjai, akik a mai napig nem tudtak hozzájutni a megtakarításaikhoz, holott az állam teljes kártalanítást ígért nekik.

Tehát egyrészt a hamis ígéreteket és a torz gazdaságpolitikát szeretném leleplezni, másfelől egy olyan alternatívát bemutatni, amely egy biztonságot nyújtó, jóval kiegyenlítettebb és kiegyensúlyozottabb társadalomhoz vezet.

Az előző ciklusban országgyűlési képviselőként a Quaestor-ügy volt az egyik fő témája. Ebben most mi a helyzet?

32 ezer károsultból eddig körülbelül 20 ezren kaptak valamiféle kártalanítást, de ez nagyon különböző mértéket jelent: 1 forinttól az elvesztett megtakarításuk 12-20 százalékáig. Sok ember van, aki a mai napig egy fillért sem látott. Új aktualitása is van az ügynek: az a ferencvárosi telek, ami a mostani tervekben az atlétikai vb helyszíneként szerepel. Ezt az ingatlant akkor kivonták a felszámolásból, az állam pedig 18 milliárd forintért szerezte meg, pedig a legóvatosabb értékbecslések szerint is 100 milliárdot ért. A károsultak természetesen ebből az összegből sem láttak semmit.  

Tarsoly Csabát, mint magánszemélyt kötelezték, hogy fizessen több mint 11 milliárd forintot. Nyilvánvaló, hogy ezt ő nem fogja tudni kifizetni, tehát nem ebből kell majd várni a kártalanítást. Ugyanúgy működik ez is, mint minden a Fidesz kormányzása alatt: elvették a kisemberek pénzét, rátették a kezüket erre az ingatlanra és az ő oligarcháik fognak ott építeni egy atlétikai stadiont.

Én magam is sportkedvelő vagyok, de ezeket az információkat ismerve, azt kell mondanom, hogy ez az egész a legkevésbé a sportról szól, sokkal inkább a haverok zsebének kitöméséről.

A fővárosi közgyűlés ma fogadja el azokat a feltételeket, amelyek mellett Budapest vállalja az atlétikai világbajnokság megrendezését. Ez a terület ennek értemében később a budapestieket szolgálja majd, tehát az árából már nem lehet kártalanítani a pórul jártakat.

Nem is abból kell! Minden olyan beruházást örömmel kell fogadni, ami ezen a jelenleg – mind a városkép, mind a közbiztonság szempontjából – enyhén szólva sem túl jól álló helyen a budapestiek akaratával és egyetértésével történik. A 33 hektár csalitost rendbe kell tenni, bár ezt a kormány megtehette volna az elmúlt három évben is, mióta a kezében van.

De még egyszer: ez nem a sportról, és nem a városfejlesztésről szól, hanem csakis a pénzről. Arról, hogy a kisemberek befektetéseit elvették, a biztosítékul szolgáló ingatlant megvették – 100 milliárd helyett 18-ért –, és a befektetőket nem kárpótolták.

Pedig meg tudták volna tenni, ha a kormány állja a szavát: Rogán Antal akkor azt mondta, hogy 90 napon belül mindenkit kártalanítanak, Négy éve nem sikerült megoldani ezt a gondot, mostanra pedig befejezettnek tekintik az ügyet. Ha egy miniszter ígér valamit, annak nem szabad pusztába kiáltott szónak lenni. Elég lett volna az is, ha a Magyar Nemzeti Bank elismeri a felelősségét az ügyben, és ahelyett, hogy kalandos működésű alapítványokba teszi bele a pénzt, elintézhette volna belőle a kártalanításokat. Itt minden szereplőnek jól látható felelőssége van, és nehezen elképzelhető, hogy nem játszottak össze.

Ha Önnek igaza van, akkor az elmúlt kilenc év igen nagy károkat okozott. Ha az ellenzék 2022-ben megnyeri a választásokat, mennyire lehet hatékonyan változtatni ezen a mostani gazdaságpolitikán?

Nagyon markáns baloldali gazdaságpolitikára van szükség, amelyben az esélyteremtés, a biztonság és a mobilitás kapja a főszerepet. Ma Magyarországon a pénzvilág alapvetően nem számít biztonságosnak: a bankokat adja-veszi az állam, a takarékszövetkezetek hol széthullanak, hol összeállnak, botrány botrányt követ. Ezt semmiképpen nem nevezném biztonságos gazdaságpolitikának.

Tehát e téren meg kell teremtenünk a kiszámíthatóságot és a biztonságot. A fogyasztóvédelem és a bankok felügyelete egyaránt kaphat erős baloldali karaktert. A jelenlegi gazdaságpolitika nem esélyteremtő: az lehet sikeres, akire a „Kedves Vezető” rámutat, pedig nem így kéne lennie. A tehetség, a tanulás, a munka és a megszerzett tapasztalat döntse el, hogy ki lesz sikeres! A Fidesz által fenntartott rendszer nem a versenyképességre alapoz, ezért nem fenntartható – de legfőképpen nem igazságos.