Legalább hetven sárgamellényes tüntetőt állítottak elő Brüsszelben

HírKlikk 2018. december 8. 14:27 2018. dec. 8. 14:27

Legalább hetven, a belga kormány gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetőt állítottak elő, és több mint tíz ember ellen indítottak eljárást a hatóságok szombaton Brüsszelben.

A helyi lapok beszámolói szerint mintegy ötszáz tüntető a belvárost körülvevő belső körgyűrű és az uniós intézményeknek otthont adó városrész határán és utcáin gyülekezett, onnan vonult az Európai Bizottság és Tanács épületeinek otthont adó Schuman térhez, komoly fennakadásokat okozva a környék forgalmában. A teret teljesen lezárták, a tüntetők farkasszemet néznek a rendőrökkel - közölték.

Beszámolók szerint egyesek szögesdrót akadályokat rongáltak meg, így közelebb kerültek a rendőrökhöz, akiket kövekkel, üvegekkel, kicsavart közlekedési táblákkal, valamint kukákkal dobáltak meg. A legkomolyabb összecsapás eddig az Európai Parlament épületénél volt, ott a sorfalat álló rendőrök könnygázlövedékekkel szorították vissza a rendbontókat.

A környéken szünetel a tömegközlekedés. A rendőrség beszámolója szerint sárgamellényes tüntetők az ország több részén, főként a Franciaországgal határos utakon és autópályákon folytatnak forgalomkorlátozó megmozdulásokat.

Belgiumban november második felében kezdődtek megmozdulások, a tüntetők útakadályokat emeltek, bevásárlóközpontokat és töltőállomásokat zártak el. Rendőrségi források szerint a tüntetők közé rendbontók és közönséges bűnözők vegyültek, akik számos autót megrongáltak, kifosztottak, a kamionok rakományait megdézsmálták. A tüntetők múlt hétvégén két rendőrautót borítottak, majd gyújtottak fel Brüsszelben.

A megmozdulások kezdete óta legalább 150 embert vettek őrizetbe, közülük több mint 30 esetében indítottak eljárást. Az érintettek között többen ismertek a hatóságok előtt - tették hozzá.

A franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyagadó emelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő teljes adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek.

A brüsszeli megmozdulással egy időben Párizs belvárosi kerületeiben sárgamellényesek csoportjai összecsaptak rendőrökkel szombaton a francia kormány szociális és adópolitikája elleni tüntetés mentén. A szociális mozgalom keretében eközben több tízezer francia békésen tüntetett a nagyobb vidéki városokban, és több útblokáddal is nehezítették a közlekedést az autóutakon.

Forrás: Hírklikk