Lehet, hogy Magyar Péter valódi ellenfele Magyar Péter

HírKlikk 2024. május 8. 14:55 2024. máj. 8. 14:55

Nem valószínű, hogy Budapesten Magyar Péter lesz a királycsináló, de a választóknak küldött valós üzenetek híján nem biztos, hogy ez hátrányos. Így reagált az utóbbi napok fejleményeire Magyar György ügyvéd, aki szerint mindazonáltal vannak szurkolói Magyar Péternek, mert megérdemli, hiszen egymaga megmozgatta a hazai politika posványos állóvizét. A hitelességét azonban kétségbe vonhatja, hogy milyen trükkel próbálja bevenni a fővárosi közgyűlést.

Példátlan gyorsasággal, ám meglehetősen zavaros előzmények után robbant be az ex-fideszes Magyar Péter a politikai közéletbe három hónapja. Eddig az EP- és az önkormányzati választásokra készülve, országszerte százezernyi embert sikerült utcára vinnie, ami a balliberális oldalnak 14 év alatt összesen sem sikerült – így kezdődik a Magyar Ügyvéd Blog legfrissebb posztja, amely a Fidesz-elit már kiugrott ex-tagjaként indult Magyar Péterrel, magával a jelenséggel, annak hatásával és lehetséges jövőjével foglalkozik, azzal kapcsolatban tesz fel kérdéseket.

A Tisza Párt alelnöke most alaposan átkeretezte a történetet – fogalmaz a szerző, aki szerint a megszólalásaiból az tűnik ki, mintha országgyűlési választás előtt állnánk, hiszen erről szólnak az ígéretei, például az „Orbán-Tiborcz-Mészáros Részvénytársaság” feloszlatása, a korrupció elleni küzdelem, az oktatási rendszer reformja, a családi pótlék emelése. Azt is ígérte, hogy hangfelvétellel áll elő, amelynek hatására az Orbán-kormány megbukik. Ugyanakkor a helyhatóságokról szinte semmit nem beszélt. Az unióról valamivel többet: például a NER-hez hasonlóan ő sem szereti a föderalista Európát, meggyőződéses szuverenistaként viszont azonnal csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Ki érti ezt? – teszi fel a kérdést Magyar György.

Június 9-én eldől, hogy a pillanatnyi állás szerint – tehát részben nem jogerősen – tíz lista állítására jogosult párt közül ki ugorja meg az öt százalékos küszöböt. Ennek az eredménye inkább belpolitikai szempontból lesz fontos, hiszen azt egy igen nagy mintán elvégzett közvélemény-kutatásként értékelhetjük. E tekintetben fontos mérföldkő lehet, hogy szokásos módon tarol-e a Fidesz, és a Tisza Párt vagy a DK-MSZP-Párbeszéd listája fut be másodikként. Június 9-én tehát itthon sok minden a helyére kerülhet. Mit veszít a NER Magyar Péter színre lépésével, mit az ellenzék, és mire futja a Tisza Párttól? „Nem tudjuk, de azért legalább annyi kiderülhet, hogy a százezernyi utcára vonult Magyar-párti közül mennyien szavaznak ténylegesen a harmadik útra. Ami eddig nem szokott bejönni senkinek, így a Momentumnak, a kétfarkúaknak, meg az LMP-nek sem” – emlékeztet a bejegyzés. 

Nyilván nem jó ez így, mert nehezen vitatható evidencia: a jelenlegi választási szabályok szerint a Fideszt 2026-ban leváltani csak akkor lehet, ha a NER jelöltjével szemben minden egyéni körzetben csak egyetlen hiteles, valamennyi részes párt által támogatott ellenzéki személy indul – mutat rá Magyar György. „A mostani választási eredményektől függetlenül van még rá csaknem két évünk, hogy a rendszerváltozásra törekvő erők átgondolják a stratégiájukat” – üzeni az érintetteknek, elismerve, hogy ehhez sok reményt a mai helyzet ismeretében nem lehet fűzni. 

Ami pedig a június 9-i önkormányzati választást illeti: azon a napon nagyjából 3100 polgármester és 16 ezer helyi képviselő személyéről dönthetünk. Magyar Péter erre nem fordított különösebb figyelmet. Igaz, ha a feltűnését követő nyilatkozatait tekintjük, először nem akart politikus lenni, azután mégis, de a helyhatósági választásokon nem akart részt venni. Azután mégis, mert jelezte, hogy lesznek jelöltjeik. De nemigen lettek, mert a megyei közgyűlési listák, illetve helyben az egyéni jelöltek állításától is elállt. Így maradt a főváros. Egyébként arra sem vesztegetett sok szót a Tisza, hogy a Fidesz maga alá teperte az önkormányzatokat, a helyhatóságok hatásköreit kiüresítette, a forrásaik jelentős részét megvonta – jegyezte meg az írás.

A választási iroda adatai szerint a Tisza Párt országosan mindösszesen négy polgármesterjelöltet, illetve egyetlen egyéni választókerületi jelöltet nevezett meg a főváros XVIII. kerületében, de ő is visszalépett. Van viszont Budapesten négy kerületi polgármesterjelöltje, ám erre is csak azért volt szükség, hogy a fővárosban listát állíthassanak. Mindannyian helyben ismeretlen emberek, így teljesen esélytelenek. Lesz viszont listájuk, és ha a 33 tagot számláló budapesti közgyűlésben nem is jutnak főszerephez, van esélyük bejutni a testületbe.

Magyar Péter azt vizionálja, hogy sem a Fidesz, sem az ellenzéki összefogás nem szerez abszolút többséget, és akkor a Tisza Párt lehet a mérleg nyelve. Akkor megkerülhetetlen tényezőként nélkülük senki nem hozhat a főváros érdekeivel ellentétes döntést – idézi fel a blogposzt, rámutatva: arról azonban egyetlen szót sem ejtett, hogy a pártja mit kínál annak a négy kerületnek, ahol a jelöltjei indulnak, s mit Budapest lakóinak. „Ez így hiteltelennek tűnik: Magyar intézményesíteni akarja a saját politikai szerveződését, amely legalább a fővárosban nyerhet valamilyen pozíciót. És akkor majd június 9-e után is beszélünk róluk, hiszen Budapesten a Tisza lehet a királycsináló” – fordítja le az üzenetet az ügyvéd.

Aki szerint azonban valószínűleg nem lesz királycsináló Magyar Péter, s „a választóknak küldött valós üzenetek híján ez jobb is lenne”. Mindazonáltal vannak, akik szurkolnak Magyar Péternek, mert megérdemli. Tény, Magyar Péter „egymaga megmozgatta a hazai politika posványos állóvizét, a hitelességét azonban kétségbe vonhatja, hogy milyen trükkel próbálja bevenni a fővárosi közgyűlést. Változatlanul állítom, hogy legyünk türelmesek, és ne hozzunk elhamarkodottan megalapozatlan döntéseket. Vannak, akik szerint Magyar Péter ellenfele maga Magyar Péter...”