Lehetetlen 260 forintból kihozni Orbán somlói galuskáját

N. Vadász Zsuzsa 2019. január 8. 13:19 2019. jan. 8. 13:19

Háziasszonyként (is) megmozgatta a fantáziámat az a tegnapi hír, mely szerint a Karmelita menzán 260 forintért adják a somlói galuska adagját Orbán Viktornak és társainak. Nem tagadom, irigység fogott el, s gyors fejszámolás után arra jutottam, hogy én ennyiért bizony nem tudom kihozni ezt a magyarok számára ikonikus desszertet. És előjött belőlem a gazdasági újságíró: mindent csakis tényekkel, forint-fillérekkel alátámasztva szabad tálalni (hogy stílusosak legyünk). Számolni kezdtem. Az eredmény persze nem lepett meg.

Ha már Gundel – gondoltam –, hát vegyük az eredeti receptet és azt süssük le, készítsük el – virtuálisan. Némi guglizás után rá is bukkantam arra a receptre, amelyről azt hirdetik, hogy így készül az eredeti Gundel-féle somlói finomság. Némi további kutakodás után az is kiderült, hogy a recept 10-12 adagra szól.

Házi feladat első része abszolválva.

Fogtam és rámentem az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelmi lánc online felületére és elkezdtem kikeresgélni az egyes hozzátevők árait. Nagyon spórolós voltam: ahol találtam, ott a saját márkás termék árát vettem alapul, ahol nem volt ilyen, ott a legolcsóbból számoltam ki, hogy mennyibe kerülnek a receptben megadott összetevők szükséges mennyiségei. Az igazsághoz az is hozzátartozik persze, hogy tisztában vagyok azzal: egy profi éttermi vállalkozás nem a boltban vásárol, hanem nagyban, árengedményeket tud elérni, de ezt – ebben az esetben szerintem – ellensúlyozza az, hogy egy olyan szintű „név”, mint a Gundel sokkal jobb alapanyagokból dolgozik, mint amit egy nemzetközi áruházlánc legolcsóbb, saját márkás terméke képvisel.

Egy szó, mint száz: a fentiek alapján készítettem egy táblázatot, s kiszámoltam, hogy mennyit kell fizetni egy adag – Gundel-receptet alapján készülő házi – somlói galuska összetevőiért.

Figyelem! A költségekbe nem számoltam be sem a munkaerő költségét, sem az elkészítéséhez szükséges villany, gáz és energia árát, s nem vettem figyelembe a vállalkozások számára nem kis tételt jelentő infrastruktúra (pl. bérleti díj) és amortizácó költségeit sem. És nem számoltam fel hasznot sem – pedig egy vállalkozást a profit tartja fenn, ha azt nem ér el, könnyen és gyorsan csődbe jut.

Miután csak virtuálisan készítettem el a receptet, azt nem tudom, hogy mekkora adag lesz az egészből, s nem tudom hozzámérni a Karmelita-menzán 260 forintért kínált adaghoz. De ha az elkészült somlóit 12 felé porciózom, kizárólag az összetevőket számítva (rezsit, stb. nem – ld. fent) akkor is 334 forintba kerülne egy, ha pedig 10 felé, akkor 400-t kellene kérnem egy adagért.

Ehhez képest ehet nap mint nap Orbán és stábja (na jó, gondolom, Áder is néha benéz) 260 forintért somlóit a Karmelita-menzán. Jó étvággyal.