Lenyúlnák az MTA identitását adó Széchenyi festményt is

HírKlikk 2019. február 19. 09:46 2019. feb. 19. 09:46

Miközben a kormányzati úthenger a Magyar Tudományos Akadémia földbe döngölésén munkálkodik, egyre többször és többekben merül fel, hogy a cél a többi között az óriási – egyes becslések szerint mintegy 500 milliárd forintra rúgó ingó és ingatlan – vagyon lenyúlása. Ez felfoghatatlan a legtöbb ember számára, ugyanakkor kézzel foghatóvá teszi az egészet egy Facebook csoport posztja: az MTA Művészeti Gyűjtemény egyetlen festménnyel illusztrálja a veszélyt.

Az Akadémia vagyonának átadása egy alapítványnak nem pusztán a kutatóintézetek épületeit jelenti, bár ez is irdatlan. Hanem a gyűjteményeket, amelyek egyidősek az intézménnyel, vagy a kutatóintézetekkel.

Tudósok generációi által nevelt-növesztett levéltárak, adattárak esnek szét, gyűjtések, a tudomány alapjai - és ne feledkezzünk meg a nagy falatokról, például a 188 éve épülő MTA Művészeti Gyűjtemény / Art Collection of HAS-ről vagy az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény / Psychiatric Art Collection of HAS-ről. Ellenőrizhetetlen lesz fenntartásuk, egybentartásuk, megőrzésük, illetve egyértelmű, hogy szétkapják őket. Ez még 1949-ben sem történt meg! – olvasható a posztban, amely egyetlen képpel hívja fel a figyelmet a veszélyre.

Friedrich von Amerling Széchenyi Istvánról festett egészalakos arcképe (1836), a mintegy 700 millió forint értékű festmény Magyarországon az egyetlen, életében készült, egészalakos arckép. „A festmény, akár a többi – Kölcsey, Vörösmarty, Deák, Kazinczy, etc. arcképe – az Akadémia identitását jelentik, adják; egyek vele” – olvasható a posztban.

Forrás: Hírklikk