Letartóztatásban marad a kapitány

HírKlikk 2019. augusztus 8. 16:45 2019. aug. 8. 16:45

Másodfokon is helybenhagyták a Hableány elsüllyedését eredményező dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított kapitány letartóztatását. A Viking Sygin szállodahajó ukrán kaptányát azután helyezték ismét őrizetbe, hogy a Kúria törvénysértőnek minősítette a letartóztatás mellőzését, azt, hogy korábban 15 millió forintos óvadék ellenében bűnügyi felügyeletet rendeltek el. Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és más bűncselekménnyel gyanúsítja az ügyészség. A kapitányra jó eséllyel letöltendő börtönbüntetés vár.

A Fővárosi Törvényszék (FT) másodfokon helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) végzését, amelyben az egy hónapra elrendelte a Viking Sygin kapitányának a letartóztatását – áll az FT közleményében.

Az elsőfokú végzéssel szemben a gyanúsított és védője, valamint az ügyészség jelentettek be fellebbezést. A védő a gyanúsított szabadlábra helyezését, vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését, míg az ügyészség azt kérte, hogy a másodfokú bíróság állapítsa meg, hogy a terhelt és a büntetőeljárásban részt vevő személyek viszonya is okot ad a bizonyítási eljárás megnehezítésére.

A másodfokú végzés alapján a BKKB helyesen állapította meg, hogy a gyanúsított vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye, és ezek kiküszöbölése csak a letartóztatás alkalmazásával biztosítható. A kényszerintézkedés mellőzésére, enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására a másodfokú bíróság sem látott lehetőséget.

Az FT azt is megállapította, hogy a terhelt és a büntetőeljárásban részt vevő személyek viszonya az eljárás megnehezítésének veszélyével szorosan összefügg, így az elsőfokú végzést az indoklás kiegészítésével hagyta helyben – áll a közleményben.

Portálunk is folyamatosan nyomon kísérte a május 29.én este bekövetkezett dunai hajószerencsétlenséget, amelynek következtében a sétahajó 26 dél-koreai utasa, a hajó magyar kapitánya és matróza az életét veszítette, hét utast sikerült kimenteni. A hajó azt követően süllyedt el szinte percek alatt, hogy nekiment a Viking Sygin szállodahajó. 

Magyar György ügyvéd – aki a Hablány életét veszített matrózának a családját képviseli –korábban portálunknak azt fejtette ki, hogy a rendőrség új gyanúsítása értelmében több rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is vádolják a kapitányt, „így a büntetőeljárás már halmazati bűncselekmények miatt folyik vele szemben”.  Hozzátette: a segítségnyújtás elmulasztása ráadásul szándékos bűncselekmény, amelyet a Btk. ez estben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. Gyakorló ügyvédként szakmaiatlannak mondta, hogy – mint napokkal ezelőtt rákérdeztünk – jóslásokba bocsátkozzon a büntetés várható mértékére vonatkozóan, „mert ez még számtalan, jelenleg ismeretlen körülmény és bizonyíték mérlegelésétől függhet”. Ám annyit azért leszögezett, hogy „ha valamennyi gyanúsítást, illetőleg a későbbi vádemelést meggyőzően alá fogják támasztani a nyomozás során beszerzett bizonyítékok, különösen a szakértői vélemények, akkor álláspontom szerint végrehajtandó szabadságvesztést fog a bíróság alkalmazni”.

 
Forrás: Hírklikk