Lincshangulat alakult ki a sztrájk kezdetekor Miskolcon

HírKlikk 2019. február 14. 06:03 2019. feb. 14. 06:03

Megszakadtak a bértárgyalások a miskolci SEGA Hungary Kft.-nél, ezért szerda délutántól sztrájkot hirdetett a szakszervezet - írja a Népszava.

Puskaporos hangulat alakult ki a sztrájk kezdetekor a Miskolci SEGA Hungary Kft. üzemében. Mint Janik Tamás, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) elnöke fogalmazott: a helyzet drámai, időnként lincshangulat alakult ki a megalázó körülmények miatt.

A dolgozókat beterelték egy raklapokkal körülvett területre, ahol se ülőalkalmatosságot, se asztalt nem biztosítottak. A munkáltató a sztrájk kezdete előtt egy 20 pontos listát adott át a sztrájkbizottságnak, amiből legalább 10 ellenkezik a sztrájktörvénnyel – mondja jogérzékére hivatkozva az ÉTMOSZ vezetője.

A szakszervezet jogászainak első útja reggel a bíróságra vezet, ahol panaszt tesznek az embertelen bánásmód és a sztrájktörvény megsértése miatt - tette hozzá. Például nem vihettek be a munkahelyre se hangosítóeszköz, se mást, csupán a sztrájkmellény viselését engedélyezték. Tárgyalni akartak a sérelmeikről, ám a munkáltatót képviselő személyek azt mondták erre nincsenek felhatalmazva. Végül legalább székeket hoztak, a nők így le tudtak ülni, a többieknek a földre ülve vagy feküdve kell kibírniuk a 12 órás műszak végéig.

A munkavállalók nevében a szakszervezet egyebek mellett 12,5 százalékos béremelést, de minimum 200 forintos órabér emelést követel a szellemi és fizikai dolgozók számára egyaránt. Emellett a munkába járás költségeinek teljes megtérítését, és más juttatások felemelését, rendezését szeretnék elérni.

Via: Népszava

(A teljes cikk itt olvasható)