„Lófa@ nincs itt, nemhogy népharag”

Nagy András 2019. január 24. 18:19 2019. jan. 24. 18:19

"Roppantul szórakoztatónak tartom, hogy ismerőseim közül sokan "népharagról" beszélnek. Azt látom, hogy ez a "népharag" elsősorban a Facebookon nyilvánul meg" – írta közösségi oldalán Jászberényi Sándor. Majd röviden vázolta, milyennek látta pár éve a kairói népharagot.

„Az úgy nézett ki, hogy 5 napon keresztül kövekkel és molotov koktélokkal támadtak egy kormányzati intézményt (esetemben a belügyminisztériumot), az ország leállt, több ezer ember megvakult a sörétektől, a regnáló hatalom meg választhatott, hogy vagy agyonlövet tízezer embert, vagy leül tárgyalni” – számolt be 2011-es élményeiről az író, aki haditudósítóként évekig élt Egyiptom fővárosában.

Jászberényi elmondása szerint ezzel csak annyit szeretett volna jelezni, hogy „lófasz nincs itt, nemhogy népharag”, és mielőtt itt népharagozni kezdünk, nem ártana elmenni sétálni a városba, körülnézni.

Tény: az idei téli magyar tüntetési hullám közel sem ver akkora indulatokat, mint anno az arab tavasz elitellenes megmozdulás-sorozata. De az elmúlt hetek budapesti tüntetései erőszak tekintetében hál’ istennek messze elmaradnak a venezuelai kormányellenes tiltakozásokétól is, ahol a demonstrációknak már legalább 13 halálos áldozata van. Tegyük hozzá: a dél-amerikai országban nem százak, hanem százezrek vonulnak utcára.