Lopással vádolja az Origo a Momentumot

Föld S. Péter 2019. augusztus 22. 08:56 2019. aug. 22. 08:56

Keményen odapörkölt a Momentumnak az Origo, Fekete-Győr Andrásék most feltehetőleg rettegnek, amiért ez a neves, hitelességéről és magas szakmaiságáról elhíresült portál megtámadta őket. Az Origo azzal vádolja az általuk viccpártnak nevezett Momentum erzsébetvárosi szervezetét, hogy loptak az Élhető Erzsébetváros Egyesülettől. Nem pénzt, ahogyan az a NER-ben szokás, hanem üzenetet.

Az Origo szerint a Momentum gyakorlatilag lemásolta élhetőék korábbi üzeneteit. Készséggel elhisszük ezt az állítást, mi mást is tehetnénk, az Origóról ugyanis köztudott, hogy mindig az igazat írja, sohasem hazudik, bár ennek némiképp ellentmond a számos elvesztett sajtóper, helyreigazítás.

Ezzel együtt lopni nem szép dolog, üzenetet lenyúlni még kevésbé. Ám sajnálatos módon az Origo adós marad azzal, hogy megossza a nyilvánossággal, mi az az üzenet, amit a Momentum ellopott élhetőéktől. Mindössze az Élhető Erzsébetváros Egyesülettől idéz egy mondatot, amely így hangzik „Tényleg nem sikerült jobbat kitalálnmi, csak egy az egyben lemásolni minket?”

Kétszer is elolvastuk a cikket, hátha kiderül, hogy mi az, amit a Momentum lemásolt, és mennyiben másolta le. Teljes mértékben plagizált, mint Schmitt Pál annak idején egy bolgár súlyemelő kolléga értekezése kapcsán, vagy beérte annyival, amennyit Semjén Zsolt hasonló tárgykörben elkövetett.

Ennél több konkrétumot nem lehet megtudni az Origo cikkéből, csak annyi derült ki,, hogy a Momentum – élhetőék szerint - ellopott egy üzenetet a NER által kedvelt civilektől, de hogy mi volt az üzenet, és tényleg ellopták-e, azt az Origo nem tartotta fontosnak, hogy az olvasó orrára kösse. Morális fölényéknél ez nem divat, az agyatlan híveknek ennyi információ is több mint elegendő.