Lopni szabad, dugni csak titokban

Föld S. Péter 2019. október 28. 06:35 2019. okt. 28. 06:35

A Publicus felmérése szerint mintegy 180 ezer választó mozdult rá a Borkai-ügyre. Nem a korrupciós szál indította be a magyarok fantáziáját, és vitte el őket a szavazófülkék felé, hanem az a rövid, idáig leginkább felnőttfilmekben látható jelenetsor, amelyben a győri polgármester egy horvátországi luxusjachton könnyű lányok társaságában csalja a feleségét, s bonuszként még meztelen fenekének látványával is megörvendezteti a nagyközönséget. Voltak persze, akiket a korrupciós vonulat is felbőszített, ám ne legyenek illúzióink: a többségnél csupán a szexuális aktus verte ki a biztosítékot.

Ilyenek vagyunk, ilyenné lettünk. Bárhogy is titkolja a közmédia, sokan tudják, hogy mi történik az országban. Tudják, hogy hazudnak és lopnak az ország vezetésével megbízott urak, mohón mernek a húsosfazékból, vagyis a legtöbb ember előtt nem titok, hogy korábban soha nem látott méreteket öltött a korrupció. A legtöbb disznóságról sokan hallottak, ám az emberek beárazták a Fideszt - ha helikopterezésről hallanak, Mészáros Lőrinc gazdagodásáról, a Nemzet Vejének, Tiborcz Istvánnak fényűző életéről, már fel sem kapják a fejüket. Benne van a pakliban, hogy a hatalmon lévők lopnak, az utca embere, tisztelet a kivételnek, meg sem ütközik ezen.

Hanem lyukas zokniban félredugni, az már nem fér bele. Nem a keresztény erkölcsbe, mert azt még a paptársak is igen rugalmasan kezelik, hanem a magyar mindennapokba. Nem az a baj, hogy a győri polgármester félredugott, hanem az, hogy kiderült.

Nem szeretjük Orbán Viktor rendszerét, de megtanultunk együtt élni vele. Tudjuk, mit várnak el tőlünk ahhoz, hogy békén hagyjanak bennünket, ismerjük a szabályait, és magunkban megvetjük a hatalmat. Nem hiszünk benne, cserébe a hatalom is tudja, hogy nem vesszük komolyan és kiröhögjük a háta mögött. Még csak el sem várja tőlünk, hogy higgyünk benne. Azt várja el egyedül, hogy tegyünk úgy, mintha rendben volna az, ami van. Tapsolni sem kell felállva, elég az is, ha csöndben vagyunk. Aki nem szólal meg, vagy nem mond olyat, amit nem szabad, az mondhat ezen kívül bármit.

Szabadság van, elvtársak, nem is akármilyen: keresztény szabadság.

Ismerjük a kiskapukat, és élünk is ezzel a tudásunkkal. A hatalom is tudja rólunk, hogy amikor csak tehetjük, túljárunk az eszén, becsapjuk és megszegjük a szabályait. A sunyi, korrupt hatalom ilyenkor becsukja a szemét, és hülyének tetteti magát. Tudjuk, hogy hazudnak nekünk, és a hatalom is tudja, hogy tudjuk róla, hogy egyetlen szava sem igaz. Mindenki hazudik mindenkinek, de ez nem zavar senkit, ez tartja össze a rendszert, a Nemzeti Együtthazudozás Rendszerét.

Lopni lehet, csak lehetőleg ne lyukas zokniban, meztelen hátsóval nyúljuk le a közpénzeket.