Ma eldől: folytatódik-e a sztrájk az Audinál

NVZS 2019. január 30. 08:56 2019. jan. 30. 08:56

Éjfélkor letelik a 168 órásra hirdetett sztrájk Győrben, megállapodás azonban még nem született, a sztrájkbizottság napközben dönt a következő lépésről. Korábban portálunknak úgy nyilatkoztak, hogy ha kell, tovább is viszik a munkabeszüntetést. Egész nap tárgyaltak tegnap, az álláspontok közeledtek, de nem eléggé. Közben egyre nagyobb zavart okoz a konszern egészének a magyar sztrájk. S megszólalt az Audi Hungária is: egy terjedelmes elemzésben cáfolja a bérfelzárkózási követelések számítási alapjának a helyességét.

Késő estig tartottak a bértárgyalások tegnap Győrben az Audi Hungária és az Audi Hungária Független Szakszervezet tárgyalóküldöttségei között, közeledtek is az álláspontok, de megegyezés nem született. Ezért a szakszervezet összehívta a sztrájkbizottságot, hogy az – áttekintve „a tárgyalások során eddig tapasztalt és az esetleges további lehetőségeket” – értékelje a történteket, „természetesen a munkatársainktól és a tárgyaló delegációtól kapott információk alapján”.

A sztrájk az egész konszern életére kihat, egyre több Audi gyárban okoz fennakadást, vagy egyenesen leállást, ahogy azt egyébként  portálunknak adott interjújában Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja előre meg is jósolta. S ahogy korábban mi i megírtuk, a központi gyárban,  Ingolstadtban már leállt a gyártás, a Portfolio pedig úgy tudja, holnap sem lesz ott termelés. A neckarsulmi üzemben a hét második felében már kérdéses  a termelés folytatása; az R8-as Audik gyártása a Heilbronn melletti üzemben kedden és szerdán szünetel. Arról is érkezett már hír, hogy a pozsonyi Volkswagen gyár termelését is befolyásolja a győri Audi-sztrájk, a Volkswagen Slovakia szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre az a luxus SUV-ok pozsonyi gyártására volt hatással.

Míg eddig jobbára csak a szakszervezet kommunikált a sztrájk ügyében a nyilvánossággal (eltekintve az időnként a honlapjára feltett rövid kis beszámolókat), az Audi Hungária, illetve az anyacég és leányai leginkább csak akkor szólaltak meg szóvivőik útján, ha kérdezték őket. Ám most az Audi Hungária honlapjára feltettek egy terjedelmes elemzést, amely vitába száll a szakszervezet által kommunikált bérösszehasonlítás módszertanával és végkövetkeztetésével. Az AHFSZ bérköveteléseinek egyik célja az, hogy magyarországi dolgozók bérezési színvonala közelítse meg a németországi vagy szlovákiai szintet, ugyanis a különbség – szerintük – jelentős. Az elemzés szerint azonban a szakszervezet megállapítása, mely szerint „a mi  vállalatunknál fordítanak az árbevételből a legkevesebbet a munkatársaink bérköltségére, nem összehasonlítható számokon alapul, illetve hibás felvetésen alapul az, hogy „a szakszervezet bérkövetelésének, sztrájkkövetelésének mértéke az Audi Hungária Zrt. csupán 3 napi árbevételének felel meg összegszerűen”. Mindezek alapján az elemzés leszögezi: „a közzétett számok alkalmatlanok konszern-telephelyek bárminemű összehasonlítására”.