Magyar akadémikusok segélykérő nyílt levele

HírKlikk 2019. június 18. 15:25 2019. jún. 18. 15:25

A nagy hagyományú és köztiszteletben álló MTA a magyar kormány célkeresztjébe került, de ellenállás mutatkozik - írta a Süddeutsche Zeitung német liberális lap. Emlékeztetett rá, hogy a hónap elején az MTA-t ellenőrzése alá vonni szándékozó kormány törvényjavaslatot terjesztett be, amelynek értelmében leválasztják az MTA-ról a kutatóintézeteit, és azokat egy új hálózatban fogják össze, amely a kormány ellenőrzése alatt áll majd. A képződményt olyan testület vezeti majd, amelynek tagjait Orbán nevezi majd ki, továbbá a hálózat költségvetését is a kormány szabja meg és biztosítja.

A cikk felsorolta a kormány érvelését a hatékonyság növelésétől odáig, hogy a tudománynak az ország gazdasági érdekeit kell szolgálni. A bírálók és az érintettek azonban a tervezetben a tudomány és a kutatás szabadsága elleni csapást látnak, valamint a kormány újabb kísérletét arra, hogy lehetőleg a közélet minden területét saját vonalára állítsa.

Tény, hogy a sajtó és a civil társadalom mellett az oktatásügy hosszabb ideje a kormány figyelmének középpontjában áll - írta a szerző. Emlékeztetett arra, hogy a CEU-t „de facto elűzték Magyarországról”, előzőleg rendeletileg eltávolították az engedélyezett master-képzések listájáról a gender-tudományokat, mert amit ott tanítanak, az a jelek szerint nem felel meg az ország konzervatív családpolitikájának. És az MTA-ra is már egy éve fokozódó nyomás nehezedik.

A szerző ismertette az MTA körüli történéseket, majd megállapította: a Palkovics László által hangoztatott hatékonyság-növelés rossz ómen különösen a társadalom- és bölcsésztudományoknak, amelyek olyan területet alkotnak, ahol sok bírálója van a kormány politikájának. Felidézi a cikk azt is, hogy a Figyelő közölt is egy listát az ilyen állítólagos „Soros-bérencekről”. Idézte a cikk Lovász László érvelését, és azt, hogy a kormány nem reagált az MTA javaslataira, és a nemzetközi tudományos közösség szolidaritást nyilvánító állásfoglalásaira és a tüntetésekre sem.

„A magyar akadémikusok segélykérő nyílt levélben fordultak Manfred Weberhez”. Reményeiket arra alapozzák, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben jelezte: most mégis inkább az EPP-ben akar maradni. Ezért a magyar tudósok felhívják Manfred Webert és az EPP-t, hogy „gyakoroljanak nyomást Orbán úrra annak érdekében, hogy vonja vissza az MTA-val kapcsolatos törvénytervezetet”.

Forrás: Hírklikk