Magyarország újabb vétója az EU-ban

HírKlikk 2019. november 21. 14:34 2019. nov. 21. 14:34

Magyarország Soros György eltávolítása után megakadályozta, hogy az EU közös nyilatkozatban helyezkedjen szembe Donald Trump Izrael-barát állásfoglalásával –lelkendezett a BreakingIsraelNews, a saját meghatározása szerint nem liberális vagy konzervatív, hanem bibliai alapokon álló izraeli portál A tényről több izraeli orgánum is hírt adott.

Az Európai Unió Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői kijelentésétől szándékozott elhatárolódni a közös nyilatkozatban. Pompeo azt mondta, hogy az új zsidó települések építése Júdeában és Szamáriában nem sérti a nemzetközi jogot. A cikk a Times of Israel című lapra hivatkozott, amelyet „névtelen források” arról tájékoztattak, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter úgy instruálta diplomatáit, hogy szavazzanak bármilyen határozat ellen, amely törvénytelennek minősítené a települések építését a megszállt területeken.

Végül Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főmegbízott adott ki egy közleményt, amelyben rámutatott: „Az EU álláspontja a megszállt területeken épülő izraeli településekkel kapcsolatban világos és változatlan: az építkezés sérti a nemzetközi jogot, valamint az az ENSZ BT 2334. sz. határozatában foglalt két állam közti megoldást és a tartós béke lehetőségét. Ezért az EU felszólítja Izraelt, hogy vessen véget a települések építésének, és tegyen eleget a megszálló hatalomként rá vonatkozó kötelezettségeknek”.

A magyar külügyminiszter előre világossá tette, hogy országa a jövőben is megvétóz minden hasonló állásfoglalást, amelynek kiadása konszenzust követel meg.

A cikk emlékeztetett arra, hogy Budapest Prágával közösen 2017 decemberében szembehelyezkedett azzal az állásfoglalással, amely elítélte volna az Egyesült Államokat, amiért elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, majd Magyarország volt az első uniós tagállam, amely diplomáciai képviseletet nyitott „az izraeli fővárosban”, így helyezkedve szembe az EU vonatkozó álláspontjával – írta a saját meghatározása szerint bibliai alapokon álló portál. 

Forrás: Hírklikk