Majd ha vér folyik

Vásárhelyi Mária 2019. szeptember 2. 15:30 2019. szept. 2. 15:30

Néhány héttel ezelőtt Romániában hatalmas felháborodást váltott ki, és napokon keresztül sok ezer ember tiltakozott Bukarest utcáin, miután egy 15 éves lányt egy férfi elrabolt, megerőszakolt, és meggyilkolt. A felháborodást az váltotta ki, hogy bár a lány többször hívta a hatóságokat, de a rendőrség csak a hívások után 19 órával érkezett a helyszínre. Miután a szörnyű bűntett kiderült, a miniszterelnök leváltotta az országos és helyi rendőrkapitányt, majd a belügyminiszter is lemondott.

Nálunk jószerivel naponta gyilkolnak meg nőket pszichopata, elborult elméjű férjek, élettársak, szeretők, és az elmúlt két hétben kétszer fordult elő, hogy egész családját kiirtotta egy ilyen gonosztevő. Mindenki tudja, hogy ezek az esetek nem előzmény nélküliek. Minden esetben számos jel utal arra, ha egy férfi rendszeresen bántalmazza, terrorizálja, kínozza a környezetében élőket. Az esetek többségében rendőrségi bejelentések sora előzi meg a tragédiát. A rendőrségnél azonban bevett gyakorlat a "majd ha vér folyik, akkor intézkedünk" típusú hárítás.

Annak ellenére, hogy a családon belüli erőszak közismerten mindennapos a magyar társadalomban, a parlament mind a mai napig tárgysorozatba sem vette az "Isztambuli egyezmény" ratifikálását, amelynek célja a nők védelme az erőszak ellen.

Varga Judit, leendő igazságügyminiszter - aki mint tudjuk, azzal hívta fel magára miniszterelnök figyelmét, hogy remekül dekázik - bizottsági meghallgatásán kijelentette, hogy

"a nők egyenjogúságáról szóló Isztambuli egyezmény egy POLITIKAI HISZTI, mert a nők nagyon jól vannak Magyarországon, nem kell választaniuk a család és munka között, és a kormány keményen fellép a családon belüli erőszak ellen is."