Manipulált migránskártyával riogatott Kovács Zoltán

HírKlikk 2019. április 5. 18:27 2019. ápr. 5. 18:27

A magyar kormány folytatja a Brüsszel elleni hangulatkeltést, és hamis állításokat terjeszt az EU-ról: azt mondja, Brüsszel név nélküli bankkártyákkal lát el menekülteket, és ehhez a kormányszóvivő egy hitelkártya manipulált képét prezentálta - állapította meg a német ARD közszolgálati tévéadó a honlapján.

A szokatlanul terjedelmes cikk Kovács Zoltánt idézi, aki március 30-án beszélt az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet milíciájában való részvétellel vádolt Hasszan F. szíriai állampolgár letartóztatásáról. Az illetőt a TEK vette őrizetbe, együttműködve az Europollal és más országok titkosszolgálataival, a szíriai elfogásához az azonosítást és a megfelelő dokumentumokat a hírek szerint a belga titkosszolgálat biztosította. Kovács államtitkár azt mondta: a letartóztatás „természetesen” a TEK érdeme, noha a döntő információk más uniós tagállamokból érkeztek. 

Az államtitkár azt is írta, hogy az illetőnél az EU „névtelen, előre fizetett bankkártyáját” találták meg, amelyre havi 500 eurót kapott, „amely összeg messze felülmúlja a magyarországi bruttó minimálbért”. Kovács leszögezte, hogy Magyarország már régen óva intett az ilyen kártyáktól, továbbá, hogy „a bevándorlás brüsszeli támogatói túl messzire mentek, a polgároknak joguk van tudni, mit tesz Brüsszel”.

Az írást egy bankkártya képe illusztrálta, amely állítólag az EU bankkártyája. Ilyen kártyák azonban a valóságban nem léteznek

- állapította meg az ARD.

Egy rövid keresés az interneten megmutatja, hogy a közölt fotót manipulálták: a kép hónapok óta fenn van a neten. Az eredeti fotón a Jane Smith név szerepel, nem pedig „Anomymus”, mint a magyar kormány oldalain közölt képen. Az eredetin az állt, hogy a kártya 2015-ig érvényes, a manipulált képen látható kártya 2023-ig érvényes.

Az M1 televízió eredetileg azt közölte, hogy a szíriai férfinél 500 eurós egyenlegű bankkártya volt, de a kártyát már érvénytelenítették, mivel az előírások ellenére nem jelentkezett időben Görögországban. Kovács szóvivő erről sem ejtett szót.

Az ARD oknyomozóival Tove Ernst, az EU Bizottságának a migráció és a belügyek kérdéseiben illetékes szóvivője közölte: a bankkártya-programot a bizottság kezdeményezte, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) folytatja Görögországban. A kártyák kizárólag Görögországban érvényesek, de automatikusan érvényüket vesztik, ha valaki más államban próbálja felhasználni.

Emellett a kártyák nem névtelenek, hanem egy szám segítségével egy személyhez kötődnek, az illető személyazonosságát pedig ismerik a görög hatóságok és az UNHCR. 

A kártyával rendelkező menekültnek havonta egyszer meg kell, jelenniük személyesen a helyzetük vizsgálatára, ha ezt elmulasztják, a kártyát érvénytelenítik.

A kártyára helyezett összegek eltérőek: havi 90 és 550 euró között mozognak, az utóbbi összeget egy nagyobb család kapja.

Végül az ARD megállapította: Orbán Viktor pénteken kezdi a választási kampányt, és az EU-ban alighanem nagyon figyelik, hogy Magyarország újra támadja-e az uniót.

Forrás: Hírklikk