Már 72 órája sztrájkolnak Győrben

NVZS 2019. január 27. 09:51 2019. jan. 27. 09:51

Nem született megállapodás a munkaadók és a munkavállalók között szombaton, ezért tovább folytatódik a sztrájk az Audi Hungariánál. Tegnap kétszer is tárgyaltak, eredménytelenül. A szakszervezet közvetlenül is az anyavállalat felelő vezetőjéhez fordult. A szakszervezet népszerűsége nő, egyre többen biztosítják szolidaritásukról a bérharcukat. Egy a támogatás, más azonban az országos sztrájk, amelynek kilátásai nem rózsásak.

„Mindkét üzleti titoknak minősülő béremelési ajánlat olyan mértékű, ami nem tükrözi a helyzet komolyságát és a Sztrájkbizottság által adott felhatalmazásával élve, ott a tárgyalás helyszínén mindkét ajánlatot határozottan elutasította. Így a sztrájk folytatódik, nincs megállapodás!” – adta hírül az Audi Hungária Független Szakszervezet Sztrájkinfója éjjel. Azt is tudatták a tagsággal, hogy az AHFSZ elnöksége közvetlen tájékoztatást küld az anyavállalat felelős vezetőjének, hogy személyes részvételével közösen oldják meg a kialakult helyzetet. Ez már meg is történt.

Az Audisok sztrájkját – túlzás nélkül – az ország jó része szimpátiával figyeli. A 168 órásra meghirdetett munkabeszüntetés csütörtökön indult, s egy nap alatt ötezerről hatezerre nőtt az AHFSZ Facebook oldalát kedvelők száma. A növekedés töretlen, még ha az ütem lassult is: lassan hétezer a like-olók tábora.

Napról napra újabb hazai és külföldi szakszervezetek biztosítják támogatásukról a bérharcot: az eddigi legutolsó hazai támogatás a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetétől érkezett, az elsők egyike – amely a Facebook oldalukon is látható – az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete volt, amely még ötmilli forintot is felajánlott a sztrájkalapba. Azóta többen – szakszervezetek és magánszemélyek – ajánlottak fel pénzt , amit azonban egyelőre nem kell felhasználniuk, ugyanis az AHFSZ-nek elegendő pénze van a sztrájkalapban az egyhetes munkabeszüntetés fedezésére. Külföldről is sorra érkeznek a szolidaritást kifejező támogató levelek, a többi között a német IG Metalltól, de nem csak a német, hanem a szlovákiai és olaszországi társszervezetektől is. 

A nagy figyelmet egyébként érzékelik az audisok, nem véletlen, hiszen láthatóan országos hatása van annak, amit ők ezekben a napokban tesznek. Példát mutatnak ugyanis másoknak, más szakszervezeteknek, az egész, Magyarországon borzasztóan gyenge szakszervezeti mozgalomnak, amelynek tanulnia kell(ene) abból, hogy milyen is egy céltudatos szakszervezet. Az ok összetett, Szimacsek Tibor, az AHFSZ  elnökségi tagja a Hírklikknek adott interjújában a  többi között azzal magyarázza, hogy „egy szakszervezet akkor működik jól, ha tartja magát az eszmékhez, alulról szerveződik. Amikor vita van a munkáltatóval, nem mindegy, hogy a munkavállalók érdekeit egy felülről kinevezett csapat védi, vagy a tagság által demokratikusan megválasztott vezetők”.  „Szolgáltatunk” –  ez az egyik kulcs: „nagyon nagy erőket fektetünk abba, hogy minél többet visszaadjunk a tagoknak”. És az is, hogy „folyamatosan köztük vagyunk, velük együtt élünk”.  Állandóan képezzük magukat és a tagokat, s folyamatos az információátadás – sorolta a saját gyakorlatukat.

A figyelem nem véletlen: olyan időben álltak ki magukért a magyarországi Audi-dolgozók szervezetten, határozottan és nagy támogatottsággal, amikor a sztrájk az egész országban a levegőben lóg, és miközben a társadalom egy része hajtaná a szakszervezeteket az országos munkabeszüntetés irányába, egyre nyilvánvalóbb, hogy ilyen nem lesz. A versenyszférában egyáltalán nem: legalábbis Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Népszavának az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság pénteki ülése után azt mondta: országos sztrájkbizottság egyelőre nem alakul, és szinte biztos, hogy a versenyszférában legfeljebb ágazati szinten, főként az egyes munkahelyeken lehetnek munkabeszüntetések az elkövetkező hetekben. A közszférában nagyobb az esélye egy országos sztrájknak: január 17-én jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hogy országos közszolgálati sztrájkot hirdet március 14-ére csaknem kétszázezer munkavállaló érdekében arra az esetre, ha addig nem sikerül megállapodni a kormányzattal a munkavállalók szociális, gazdasági és munkaügyi sérelmeinek orvosolásáról.

Az csak részben a szakszervezetek hibája, hogy ilyen nehézkes  egy-egy sztrájk megszervezése, tudatos politika is közrejátszik benne. Berki Erzsébet kutató, a munkaügyi kapcsolatok szakértője a Hírklikknek adott interjújában is ezt boncolgatta, amikor leszögezte: a Fidesz már 2010-ben, kormányra kerülve pontosan tudta az irányvonalat, azt, hogy honnan hova akar eljutni, s tudatos lépésekkel gyengítette a sztrájkjogot és a szakszervezeteket is. Azt azonban a szakértő is elismeri, hogy a szakszervezetek elég régóta azt gondolják, hogy a forradalom nem az ő feladatuk. Ő sem elégedett a szakszervezetek teljesítményével, a legnagyobb problémának azt látja, hogy az elmúlt évtizedekben kevés energiát fordítottak tagszervezésre, a munkavállalókkal való közvetlen kapcsolattartásra, így a szakszervezeti centrumok maguk sincsenek tisztában azzal, ki az, aki támogatja őket, mekkora tömeg áll mögöttük. „Hogy lesz-e általános sztrájk, az elsősorban a munkavállalókon múlik” – közölte.

Amiért az Audinál sztrájkolnak, a követelések:

- egy éves bérmegállapodás

- 18%, de minimum 75 ezer Ft-os alapbéremelés január 1-től

- választható béren kívüli juttatás keretösszege 787 ezer Ft

- további 4% mozgóbér beépítése az alapbérbe

- jubileumi bónusz bevezetése és a lojalitás bónusz tovább fejlesztése 

- pótszabadságok feletti munkatársi szabadon rendelkezés

- minden munkatárs részére havonta legalább egy szabad hétvége