Már a lélektani határon a forint árfolyama

Kardos Ernő 2019. augusztus 29. 11:56 2019. aug. 29. 11:56

Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a történelmi mélypontnak számító 330 forint árfolyam alá essen a forint-euró árfolyama. A magyar fizetőeszköz nem a spekulánsok összeesküvése, hanem a nemzetközi hírek hatására gyengül. A Hírklikknek nyilatkozó, egy jegybankhoz közelálló szakértő úgy látja, hogy a jegybank pénzügyi eszköztára, amelyet alkalmazni tud a forint védelmére átláthatatlan, ezért veszélyes.

Egy perccel a baj előtt még nincs semmi baj! – kommentálja a forint folyamatos gyengülését a szakértő. Aki úgy látja, hogy bár a forint árfolyama valóban aggasztóan gyengül, ennek azonban egyelőre nincs komoly következménye. Kétségtelen, amióta 330 körül van az euró-forint árfolyam, néhány hazai elemző már kongatja a vészharangot. De a figyelmeztetést a monetáris tanács heti döntésekor is teljes mértékben figyelmen kívül hagyta, és továbbra is alacsonyan tartja az alapkamatot.

Ezzel is magyarázható, hogy gyengül a forint, legfeljebb azt lehet megállapítani, hogy változik ez a lélektani határ is. Hisz a jegybankban az euro volt már 270 forint, azóta viszont 300, sőt, már egy éve is járt 330 közelében. Igaz, akkor sem történt semmi. Bár az infláció felpöröghet és elszabadulhat, azonban erre semmi nem mutat. Ez az állapot fenntartható akár tíz évig, de lehet, hogy már csak egy napig.

Informátorunk azt tartja a legnagyobb problémának, hogy ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris eszköztára átláthatatlan, leginkább kézi vezérléssel irányítják a folyamatokat, ami lehet eredményes, de drámai következményekkel is járhat. Ha válságkezelésre kerül sor, akkor nem fogják tudni, melyik eszköz hogyan hat a másikra. Ráadásul a Matolcsy György vezette intézmény nem a világban történő dolgokra reagál.

Persze a jegybankárok is csak keresik egyelőre, hogy milyen folyamatok zajlanak a világban, de nem tudják biztosan. Hisz a jegybankok szerepe folyamatosan átalakul. Az árfolyamokat a politika, a demokrácia hiánya, a Brexit, és a Trump –Kína között kibontakozó kereskedelmi háború sokkal inkább meghatározza, mint a monetáris döntések.

Arra a kérdése, hogy a pénzügyi folyamatokat nem ismerő ember, hogyan veszi majd észre, ha „baj van”, szakértőnk azt mondja, hogy akkor, ha az infláció nem évente lesz 4 százalék körül, ahogyan most, hanem naponta romlik a forint 3-5 százalékkal. Ezt azonban már mindenki érezni fogja.