Marx, Orbán és a szélsőjobb

Németh Péter 2019. április 2. 10:21 2019. ápr. 2. 10:21

„Aki Marx-szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit, mert az idegengyűlölet nagy mesterét Karl Marxnak hívták” – így reagált Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól az Európai Bizottság elnökének bírálatára. Jean Claude Juncker ugyanis azt mondta egy nyilatkozatában, hogy neki nem azzal van baja, hogy Magyarországon plakátokon keresztül támadják őt, hanem Orbán Viktor nacionalizmusával. Szerinte ugyanis ez a politika előbb-utóbb háborúhoz vezet.

A Hírklikk megkereste Tamás Gáspár Miklós filozófust, hogy szerinte mennyire megalapozott a magyar miniszterelnök Marxra vonatkozó megjegyzése.

„Beleillik abba szélsőjobboldali propagandába, amely az utóbbi két-három évben jelent meg az egész világon. Ennek a lényege az, hogy megpróbálják az antiszemitizmust rátolni a baloldalra. Ez egy újabb állomás, mondhatni semmi új nincs benne – fogalmazott a filozófus. A szélsőjobb ezt a retorikát használja Amerikától Bangladesig, ez a legfrissebb propagandisztikus argumentáció.

Arra a kérdésre, hogy Marx munkásságában mennyire fedezhető fel az idegengyűlölet Tamás Gáspár Miklós kijelentette: semennyire, hülyeség az egész. Marx, a zsidókérdés tanulmányában, amit még  fiatal korában írt, van néhány bissig megjegyzés, de ezek a róla szóló megjegyzések hazugságok.

Azt is kérdeztük a Tamás Gáspár Miklóstól, hogy Marxra miként tekint a művelt világ, úgy-e mint akit ki kell átkozni a vörös lobogó miatt, vagy elfogadja őt, mint jelentős filozófust? „A vörös lobogó már rég rehabilitálva van” – reagált először TGM, egyébként pedig Marxot a modern gondolkodás megtestesítőjeként tartják számon, már persze nem a szélsőjobbosok.

„Én most éppen Kolozsváron tartok marxista előadásokat, már a harmadiknál tartok, és még lesz kettő” – adott személyes aktualitást a kérdésnek. Aztán még hozzátette: itt nem vagyok kiátkozva, mint Magyarországon.