Matolcsy György súlyos vétséget követhetett el

Nagy András 2019. január 14. 10:02 2019. jan. 14. 10:02

Súlyos etikai vétséget követhetett el Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi elnöke, ha bármilyen információt megosztott a fiával, Matolcsy Ádámmal az NHB Bank elleni jegybanki lépésekről - állítja Bodnár Zoltán, az MNB korábbi alelnöke.

Bodnár az ATV reggeli műsorában az után beszélt erről, hogy pár napja kiderült: Matolcsy Ádám, Matolcsy György fia éppen két héttel azelőtt nyitott új számlát a Gránit Banknál, hogy az apja által vezetett jegybank felügyeleti biztost rendelt ki az NHB-hez. A tavaly december közepén elrendelt felügyeletről fontos tudni, hogy azonnal korlátozták a bank 7 millió forint feletti kifizetéseit, egyúttal az NHB mind a 9 vidéki fiókját bezárták.

Az NHB egyébként szintén Matolcsy családi körének érdekeltsége, a bank főtulajdonosa a jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás. Míg azonban Szemerey mintha nem tudott volna az MNB intézkedéséről, addig Matolcsy Ádám már napokkal az MNB-s döntés előtt új számlát létesített a Gránit Banknál.

A kérdés persze nem az, hogy Matolcsy György fia jogszerűen nyithatott-e számlát a meglévő NHB-s mellé: miért ne nyithatott volna. Hanem az, hogy ennek a számlanyitásnak van-e köze az NHB elleni szankciókhoz, azaz tudhatott-e bármit az apja által vezetett MNB döntéséről?

Amennyiben ugyanis igen, és ennek folyományaként pénzügyi tranzakcióra is sor került, az erősen felveti a bennfentes kereskedelem gyanúját, ami bűncselekménynek számít Magyarországon. Bodnár Zoltán szerint azt természetesen nem tudhatjuk, hogy Matolcsy György a gyerekével miről beszél. Azonban a műsorban életszerűtlennek nevezte Matolcsy Ádám korábbi magyarázatát, mi szerint csupán szükségük volt egy új számlára a másik három NHB-s mellett. A bennfentes kereskedelem bizonyítása az esetleges számlamozgások alapján utólag lehetséges – jelezte.

Bodnár a múlt hét végén a Hírklikknek is nyilatkozott az ügyről. Munkatársunknak akkor azt mondta, „függetlenül a jogi minősítéstől, biztosan volt a Matolcsy-gyereknek valamilyen információja arról, hogy történni fog valami az NHB Banknál”.

Bár a DK már napokkal ezelőtt jelezte, hogy feljelentette a jegybankelnök fiát az NHB körüli gyanús pénzmozgások miatt az Európai Központi Banknál, Bodnár szerint a büntetőjogi része az ügynek még nyitott. Ugyanakkor az, hogy Matolcsy fiának volt-e valamilyen információja, egyben etikai kérdés. Ha Matolcsy György ez ügyben bármilyen infót megosztott a fiával, akkor súlyos etikai vétséget követett el – jelentette ki.

Az NHB-s kifizetések jegybanki letiltására és a fiókbezárásokra egyébként bankpiaci pletykák szerint egy korábbi családi konfliktus miatt kerülhetett sor, Szemerey és Matolcsy György összekapott az MKB Bank miatt, aminek a jegybankelnök unokatestvére az egyik fő tulajdonosa.