Mécs Imre: ez gyalázat!

Nagy András 2018. december 28. 14:18 2018. dec. 28. 14:18

Az 1956-os halálraítélt gyalázatosnak tartja Nagy Imre szobrának eltávolítását, ami sokkal többről szól, mint az egykori forradalmárok megbántásáról. A Hírklikk megkeresésére Mécs Imre arról is tájékoztatott, hogy ma délután 5 órára békés demonstráció szerveződik a Vértanúk terére.

A felháborodás és az elkeseredettség – ez a két érzés kerítette hatalmába Mécs Imrét, amikor megtudta, hogy péntek hajnalban elvitték a Nagy Imre-szobrot a Vértanúk teréről. Az 1956-os veterán egészen a hír hallatáig bízott abban, hogy a decemberi spontán tüntetések hatására a kormányzat talán észhez tér, valamelyest normalizálódik, és letesz a forradalom utolsó emlékének eltávolításáról.

A mártír miniszterelnök emlékének elűzése Mécs Imre szerint azért is szomorú, mert Nagy Imre neve összeforrt az ’56-os forradalommal, amely a XX. század legnagyobb magyar eseménye volt, és amelyet a jelenlegi hatalom ki akar törölni a magyarok emlékezetéből. „Mindezt ráadásul az év végi csendesebb ünnepi időszakot kihasználva, sötétben, mint a tolvajok tették, ez gyalázat” – jelentette ki a Hírklikk megkeresésére.

Mécs, aki harcolt az 1956-os forradalomban, és ezért előbb halálra, majd életfogytiglanira ítélték, most a Hírklikknek úgy fogalmazott: „Itt nem csak Nagy Imréről van szó, hanem ’56-ról is. Egy olyan kurzus teszi ezt, amely 1944 márciusáig nyúl vissza, és attól kezdve kitörli a magyar történelmet. Ez sokkal több, mint a mi megbántásunk.”

„Ahhoz, hogy ez a nép feltápászkodjon, az kellene, hogy szembenézzen a múltjával. Ezt tették lehetetlenné – zárta nyilatkozatát. Mécs Imre a beszélgetésünk végén arról tájékoztatott, hogy ma délután 5 órára békés demonstráció szerveződik a Vértanúk terére.