Még mindig a szocialisták rendelkeznek a legnagyobb országos hálózattal

HírKlikk 2019. augusztus 24. 10:40 2019. aug. 24. 10:40

A fővárosban található 289 egyéni körzet 35 százalékában az MSZP-Párbeszéd, 24 százalékában a Demokratikus Koalíció, 23 százalékában a Momentum, 7-7 százalékában az LMP és a Jobbik, 4 százalékában pedig a civilek indítanak jelöltet - írja a Népszava.

Budapest 23 kerületéből 11-ben indít polgármester-jelöltet az MSZP-Párbeszéd, hatban a DK, négyben a Momentum, egyben a Jobbik, Ferencvárosban pedig a független Baranyi Krisztina méretteti meg magát. 

Kiss Ambrus, a Policy Agenda ügyvezetője a Népszava érdeklődésére azt mondta: feltehetően a szocialisták rendelkeznek még mindig a legnagyobb olyan gárdával, amely látott már önkormányzati testületet. "Ez az oka annak, hogy arányaiban nekik lesz a legtöbb emberük" – vélekedett a szakértő.

Nem tudni arról, hogy bárki elégedetlen lenne az elosztással – mondta a portálnak Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, majd felidézte: bár az ellenzéki pártok között voltak konfliktusok a megállapodás előtt, de ezek személyi jellegűek voltak.

Az MSZP-Párbeszéd sokkal jobban uralta a terepet, de ezt az EP-választás átrajzolta – fogalmazott, azt is megjegyezve: a Momentumnak ismét egy olyan voksoláson vesz majd részt, amilyenen még nem indult. – Miután a nulláról indulnak, mindenképpen előrelépés lesz, ha győznek az egyéni jelöltjeik. Az elemző szerint az MSZP nem számíthatott arra, hogy fenntartja domináns szerepét, de a Jobbik és az LMP sem kalkulálhatott jobb feltételekkel. – Az LMP például a tavalyi országgyűlési választáson még 10 százalék felett volt, ez idén májusra 5 százalék alá apadt. Ehhez képest a 7 százaléknyi egyéni képviselő hely nem tragédia – tette hozzá.