Megdöbbentő kulisszatitkokat fedett fel a köztévé kiugrott riportere

HírKlikk 2019. augusztus 12. 11:45 2019. aug. 12. 11:45

Az ellenzéket nevetségessé kell tenniük, és futószalagon szállítani a migránsozó híreket, szárnyaló keresetekről beszélni, miközben mindenki nyomorog.

Balogh Krisztina gyerekkori álma volt, hogy a közmédia riportere legyen, mégis hatalmas csalódásként élte meg az MTVA-nal töltött szűk három évet - mesélte a korábbi riporter a 444.hu-nak.

Az utolsó cseppet az MTVA-székháznál történt incidens jelentette. Barátai is tüntettek a munkaadója ellen, míg őt és munkatársait a newsroom-ba zárta a felelősszerkesztő, majd Varju László DK-s politikus is a szemébe vágta, hogy hírhamisító.

"Nem akartam az adófizetők pénzén csinálni tovább. Nem éreztem fairnek velük szemben"

- nyilatkozta. A bélyeg, amit közmédiás riporterként viselnie kellett, a legrosszabb gyerekkori emlékeit hozta felszínre benne: "az utolsó időszakban olyannyira kiközösítve éreztem magamat MTVA-riporterként, mint amikor kisiskolásként lecigányoztak" - fogalmazott. Balogh most Ausztriában dolgozik felszolgálóként. Elsősorban fesztiválokról és gyerekprogramokról tudósított, ám ez is elég volt ahhoz, hogy merev politikai elvárásokkal találja szembe magát:

"a könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem".

Az ilyen közvetetten cenzúrázott esetek elmondása szerint az idő előrehaladtával egyre sűrűbbek voltak, és bár kultúrával foglalkozott, már menekült-ellenes hangulatkeltő anyagokat is kértek tőle. Az pedig házon belül nyílt titoknak számít szerinte, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe. Az ellenzéki politikusokkal kapcsolatban például az volt az utasítás, hogy nevetségessé kell tenni őket.

"Kamerába kellett mondanom, hogy mekkora a gyerekvállalási kedv, és meg milyen jó a CSOK, miközben Szabolcsban saját szememmel láttam, hogy aki tényleg rászorul, képtelen felvenni a támogatást. Másik nap szárnyaló keresetekről és világszínvonalú fejlesztésekről beszéltem, miközben a környékünkön mindenki minimálbéren nyomorog, a vonat pedig 20-al vánszorog Szabolcstól Békésig"

- részletezte Balogh, hogy miért mondott végül fel. Szerinte sokan úgy nyugtatják a lelkiismeretüket, hogy olyan részeket tesznek a riportjaikba, amikről tudják, hogy aztán úgyis kivágják azokat.

Forrás: 444.hu