Megfojtható-e az ellenzék?

Németh Péter 2019. június 7. 15:06 2019. jún. 7. 15:06

Létrejött Sárváron is az ellenzéki egység; a helyi pártok és civil szervezetek közössége bemutatta polgármester jelöltjét és a nyolc körzetben induló egyéni jelölteket.

Németh Zsolt ötven éves közgazdász száll versenybe a polgármesteri posztért. Nem könnyű a feladat, mert Sárváron eleddig mindig tartolt a Fidesz, az iparűzési adókból jól ellátott településen szinte minden a kezében tart a kormánypárt. Ki is használja a lehetőségeket, már azokat a lehetőségeket, amelyek képviselőit gazdagíthatják. És mert anyagilag ily jól állnak - a leggazdagabb városok közé tartoznak –afféle jut is marad is elv szerint dolgoznak: rendesen gazdagodnak a hívők, a párt emberei, de a városnak is jut a pénzből. Most például egy négymilliárdos sportcsarnok épül, közvetlen szomszédságában található Ágh Péter fideszes országgyűlési képvelő háza, ugyanazon a soron pedig munkatársa háza épül, párhuzamosan a sportcsarnokkal.

A helyiek úgy tartják: abban a tömbben csak olyan emberek juthattak telekhez, akik valamilyen módon kapcsolódnak a Nemzeti Együttműködés rendszeréhez, sőt most még meg is toldották telkeiket: rossznyelvek szerint hárommillió forintért juthattak hozzá egy tizenötmilliót érő földdarabhoz.  Németh Zsolt, aki különben most is önkormányzati képviselő azt mondja: a helyiek is látják, hogy a rendszer korrupt módon működik, de nem biztos, hogy minden részlettel tisztában vannak. Azzal például, hogy milyen nehéz helyzetbe hozza a helyi hatalom – az országossal együtt –az ellenzéket; lényegében minden megszólalási, hirdetési lehetőségtől megfosztják őket.

A Fidesz kezében van a sárvári újság, televízió és rádió – egyik sem nyújt terepet számukra. Sajtótájékozatóikra el sem mennek, akcióikról nem számolnak be, szereplőiket nem szólaltatják meg. A közterületi reklámokból korábban egy óriásplakátnyi helyet tudtak megvásárolni; második alkalommal már azt is lefújták, hogy olvashatatlan, láthatatlan legyen, később már megvásárolni sem tudtak helyeket, miközben a város teli van kormányzati, vagy Fidesz hirdetésekkel. A lengőkaros, más néven elefántfüles felületekre sem jutottak fel a sárvári ellenzék képviselői: előbb lehetetlen feltételeket szabtak majd egyre magasabb árat kértek, végül egyáltalában nem vásárolhattak meg egyetlen egyet sem.

Németh Zsolt mégis hisz abban, hogy ezúttal lehetséges az áttörés: önmagéban az a tény, hogy össze tudtak fogni, hogy egy az egyben veszik fel a versenyt a kormánypárti jelöltekkel, komoly esélyt ad a sikerre. Támogatóik ugyan nincsenek, többnyire saját pénzüket kockáztatják – a vállalkozók többsége nem mer segítséget adni - , de így is meg fogják találni a módját, hogy eljussanak a választókhoz. Ha kell tényleg ajtóról-ajtóra járunk októberig, mindenhova becsöngetünk, mindenkit megkeresünk, hogy elmondhassuk: a város és az ő életük, általunk csak jobb lesz – fogalmazott a polgármester-jelölt.  Kétségtelen: a bemutatkozó rendezvényen is ezt az elszántságot érzékelhették a megjelentek, azt a hitet, hogy a most Európában bajba került Fidesz immár itthon, még Sárváron sem sebezhetetlen.  Nem akarhatják az itt élők, hogy egy korrupt országban, egy korrupt városban éljenek – hangsúlyozták többen is a jelöltek közül.

Hát igen: ha az ember az épülő sportcsarnokot és a szomszédságában készülő házat nézi, nem is nagyon juthat más az eszébe. …