Meghátrált a kormány, de Gulyás Gergely megmagyarázta

HírKlikk 2019. május 31. 11:37 2019. máj. 31. 11:37

A magyar kormány váratlanul jégre tette az igazságügy átalakításának hevesen vitatott tervét. Ezzel közeledett az EU-n belüli bírálóihoz, és egyúttal a Fidesz hátat fordított Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter jobboldali pártjának - írta a Reuters hírügynökség.

A Reuters részletesen idézte Gulyás Gergelyt, aki a Ligával való együttműködést mind az EP-ben esetleg létrejövő frakcióban, mind pártszinten igen valószínűtlennek nevezte. Az Európai választás előtt Orbán még azt mondta, hogy aktívan keresni fogja a lehetőséget a Salvinivel való együttműködésre, s ez alátámasztotta azokat a spekulációkat, amelyek szerint a Fidesz az EPP-ből átülhet az Európa-szkeptikusok frakciójába.

Gulyás Gergely szerint a közigazgatási bírósági rendszer létrehozása elhalasztásának semmi köze ahhoz, hogy felfüggesztették a Fidesz EPP-tagságát, és a döntés az utolsó pillanatban született meg, közvetlenül az új bírák kinevezése előtt. A kormány ugyan nem osztja azt a nézetet, hogy a tervezett reform sértené az európai normákat és a jogállamisági elveket, és alaptalannak tartja azokat az aggályokat is, hogy a tervezett változtatások veszélyeztetnék az igazságszolgáltatás függetlenségét, ám tudatában van annak, hogy a tervet sok bírálat érte, és meg akarja előzni az EU-Bizottság esetleges beavatkozását.

A reform elhalasztásának célja, hogy „javítsa Magyarország pozícióját az EU-ban - idézte a Reuters Gulyást, és ismertette, hogy mi lenne a közigazgatási bíróságok feladata. 

Forrás: Hírklikk