Mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

HírKlikk 2024. május 2. 18:15 2024. máj. 2. 18:15

Az LMP „óriási sikerként" értékeli, hogy a Kúria friss döntése nyomán, mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján elmondta, a Kúria állásfoglalása egyértelműen rögzíti, hogy a népszavazás nem vonatkozik a költségvetésre és nincs akadálya a megtartásának.

Csárdi Antal felidézte: az LMP népszavazási kezdeményezését többen is megtámadták a Kúriánál.

Első helyen említette Lázár János építési és közlekedési minisztert és tárcáját, ez szerinte azt mutatja: a kiemelt beruházásokról szóló törvény egyetlen célja a Fideszhez közelálló gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása.

Szintén megtámadta a népszavazási kezdeményezést egy gazdasági társaság, amely Kecskeméten kiemelt beruházásként valósítana meg egy kamionparkolót.

A harmadik, egy magánszemély volt, akit nem kívánt megnevezni, úgy fogalmazott: mindenki ismeri, „a Fidesz egy korábbi kampányarca".

„A nagy triumvirátus" egyetlen dolgot igazol: a népszavazási kezdeményezés sérti a Fidesz gazdasági érdekeit – összegzett Csárdi Antal.

Megjegyezte: egyetlen lehetőségként az Alkotmánybírósághoz fordulás még adott az érintettek számára. Ugyanakkor a Kúria immár többedik egyértelmű döntése megkérdőjelezhetetlen, azaz a népszavazás megtartható arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét – mondta.

„Kezdődik a munka", a szükséges aláírásokat a választások után előreláthatólag július 9-én kezdik gyűjteni – jelezte az ellenzéki politikus.

Forrás: MTI/Hírklikk