Megköszönte a polgármester, hogy csak kevesen mentek el szavazni

HírKlikk 2019. augusztus 15. 17:17 2019. aug. 15. 17:17

Kondor Géza, Révfülöp polgármestere megelőzte a korát. Míg a többi polgármester úgy tartja, hogy a népszavazás, a választás a demokrácia ünnepe, a balatoni település első embere ezt másként gondolja. A történet, melynek kapcsán egy rövid időre megismerhetjük Kondor Géza nevét, nem igazán érdekes, ami benne figyelemre méltó, az a polgármester úr sajátos, mondjuk így, unortodox felfogása a demokráciáról.

Nagyon vázlatosan arról van szó, hogy a révfülöpi önkormányzat vitorláskikötőt kíván építeni a település közepén, ám az ötletet az ott lakók közül sokan nem támogatják. Féltik a nyugalmukat, és attól is tartanak, hogy a jövőben nem használhatja majd bárki a tavat. Innen a távolból nem tisztünk eldönteni, hogy a konkrét ügyben kinek van igaza, mint írtuk, a történetnek nem is ez a lényege, hanem az a közéleti ámokfutás, amit ezt követően Kondor polgármester elővezetett. A népszavazás kiírásához szükséges aláírások számát a javaslatára 10 százalékról 25 százalékra emelték, ám ez önmagában nem bizonyult hatásosnak, mert még így is összejött a kellő számú aláírás, és ki kellett írni a népszavazást.

Ám a polgármester nem nyugodott bele abba, hogy a dolgok nem az ő kívánsága szerint alakultak. Levelet küldött a révfülöpi lakosoknak, amelyben arra kérte őket, ne vegyenek részt a népszavazáson, mert az nem a település érdekeit szolgálja. Ilyen se nagyon volt még a magyar önkormányzatiság történetében. Kondor polgármester erőfeszítései sikerrel jártak, a szavazásra jogosult mintegy 1100 ember közül 367-an éltek a jogukkal, a részvételi arány így nem érte el az ötven százalékot és a népszavazás érvénytelen lett.

Kondor polgármester ekkor megtehette volna, hogy csendben marad, üldögél szépen a babérjain, ám ő annyira megörült az eredménynek (pontosabban az eredménytelenségnek), hogy pénzt és fáradságot nem kímélve, ismét levélben fordult a lakossághoz, amelyben megköszönte nekik, hogy nem éltek a demokrácia adta jogukkal, és nem vettek részt a települést érintő népszavazáson

A polgármester a meghiúsult népszavazást tehát nem kudarcként, hanem sikerként élte meg. Ilyen is csak Magyarországon fordulhat elő, és egyelőre kizárólag Révfülöpön, de ha a példa ragadós lesz, akkor idővel ez lehet a trendi. Egyszer talán még azt is megéljük, hogy Áder János államfő megjelenik a tévé képernyőjén, és arra szólítja fel a lakosságot, hogy ne menjenek el választani, mert az senkinek sem jó. Menjenek inkább moziba, vagy maradjanak otthon, hátha lesz valami nézhető műsor a tévében