Megkutattuk a magyarságot

Föld S. Péter 2019. január 7. 07:16 2019. jan. 7. 07:16

Kis lépés Kásler Miklósnak, nagy lépés a magyarságnak: annyi Magyarságkutató Intézet nélküli év után, 800 millió forintos költségvetéssel végre beteljesedett az ezeréves magyar álom, megalakult a Magyarságkutató Intézet.

Idéznénk a vonatkozó Móricka viccet, amikor az iskolában a tanító néni arról kérdezi a gyerekeket, hogy az ő családjukban mi az, ami még hiányzik. Az egyik gyerek elmondja, hogy nekik nagyobb lakás kellene, a másik, hogy ki kellene cserélniük a régi autót.

- És nálatok Móricka? – kérdezi a tanárnő.

- Nekünk megvan mindenünk.

- Tényleg?

- Igen. A múltkor a papám részegen jött haza, belehányt az asztalfiókba, mire megszólalt a mamám: már csak ez hiányzott!

Szóval vannak ilyen viccek is, de a Magyarságkutató Intézet nem vicc. Ezt onnan lehet tudni, hogy egy miniszter javasolta a létrehozását. S hogy mennyire nem szabad félvállról venni ezt az intézményt, mely az erre alkalmasnak talált kutatóknak néhány évre jó és kényelmes megélhetést biztosít, mi sem bizonyítja jobban, minthogy már el is készült az első tanulmány.

Igaz, ezt még nem ők írták, hanem én.

A tanulmány címe: Magyarázom a magyarokat

Magyar vagyok, te is az vagy, meg is magyarázom. Itt élünk mi mindannyian, ezen a szép tájon. Szegeden és Győrben, Baján, Budapesten, Keszthelyen és Vásárhelyen, Tatán, Debrecenben.

Magyar a mi anyanyelvünk, s bár nyelveket tudunk, magyarul küldünk a búsba, s magyarul álmodunk. Apánk, anyánk magyar, ők is itt születtek, gyerekeink is magyarok, bárhová is mentek. A Balaton is magyar, meg a Dunakanyar, az M7-es autópálya, és a hajtűkanyar.

A kék-fehér is magyar, a zöld-fehér is magyar, a piros, fehér, zöld zászlónak minden színe magyar. Magyar a balkezes, magyar a jobbkezes, magyar a hitelező, az adós és a kezes.

A roma is magyar, a zsidó is magyar, ha itt él, a szlovák, bolgár, s minden magyar magyar. Magyar a hetero, és magyar a meleg, magyar, aki egyedül él, s az, kinél sok gyerek lakik a családban, minket ez nem zavar, nincsen semmi közöd hozzá, hogy ki kivel kavar.

Görögdinnye, olaszrizling, skót és német juhász, Kovács, Vadász, Halász, Szabó, Kádár, Szűcs, Madarász, Molnár és Mészáros, János, Tamás, Géza, Péter, Gyuri, Feri, Sanyi, Laci, Károly, Béla, Kati, Helga, Klára, Anna, Kinga, Sára, Márti, Mari, Zsuzsi, és az ország minden lánya.

Presser, Dusán, Zorán, Charlie, Demjén Rózsi, magyar még az Omega és

a Szörényi-Bródy. Dr. Török, Ifj. Görög, prof. Lengyel és Németh, mind magyarok, egytől egyig, bárhonnan is nézed. Magyar az ég, magyar a víz, a jó idő, s a vihar, magyar a föld, amely minket ápol, és eltakar.

Mondhatnám azt, hogy ezt a szakmailag igényes tanulmányt ingyen és bérmentve bocsátom a magyarságkutatók rendelkezésére, de ez nem igaz. Kisebb díjazást a munkámért ugyanis elfogadok, sőt, meg is követelek. Amennyiben meg tudunk állapodni, kisvasutat, stadiont, magánrepülőgépet, fél sertéstelepet, vagy bármilyen más lopott holmit beszámítok.