Meglepő lépésre szánta el magát a magyar LEGO gyár

HírKlikk 2018. december 30. 05:30 2018. dec. 30. 05:30

A nyíregyházi LEGO gyár néhány évvel ezelőtt még azzal küzdött, hogyan tartsa számon a több mint 10 ezer jelentkezőt, aki kopogott náluk, ma már szinte futnak utánuk. Ám létezik még egy "kiaknázatlan" szegmens, akiket most egy új megállapodás keretében mégis elérhetnek a szabolcsi cégek. Ezek pedig a közmunkások.

Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR vezetője beszélt a részletekről a Pénzcentrumnak.

Jelenleg 270 ember dolgozik a vállalatnál szellemi állományban, 500 képzett kékgalléros. Összesen 1812-en vannak, akik direkt állományban dolgoznak, és 640-en kölcsönzöttek. Ők megkapják ugyanazt a bért, mint az állományban lévő munkatársak, de éves bónuszt náluk nem tudnak fizetni, csak havit. Kapják az alapbért, a havi bónuszt, a műszakpótlékot, ami messze magasabb, mint amit a munka törvénykönyve előír.

Néhány évvel ezelőtt még azzal küzdöttek, hogy hogyan tartják számon a több mint 10 ezer jelentkezőt, aki kopogott náluk, ma már ők mennek úgy a piacra, hogy tudatosan keresik a jelentkezőket. A legnagyobb kihívást a betanított munkások megtalálása jelenti.

„Amíg kopogtattak az ajtónkon, egyszerű dolgunk volt, mert megnéztük őket, és kiválasztottuk az adott munkakörre a legmegfelelőbb embereket. De most a munkanélküliség közelít a 0-hoz, 3 százalék környékén van errefelé. (…) Van egy olyan szegmens még, amelyik kiaknázatlan, ez pedig a közmunka. Ez a réteg eddig gyakorlatilag hozzáférhetetlen volt, folyamatosan próbálkoztunk elérni őket, de hiába”.

Most folyik egy pilot projekt Szabolcsban, amibe a LEGO is beszállt. Ennek lényege, hogy a közmunkán keresztül egy eddig számukra elérhetetlen csoportot tudnak megszólítani. 

Ebben a szférában Szabolcsban 25 ezer ember dolgozik, és azt gondolják, ennek a 10-15 százaléka képes és akar is dolgozni. Így most irányítottan tudnak hozzájuk szólni, amennyiben együtt tudnak működni az önkormányzatokkal.

Képességfelmérő tesztekkel és beszélgetésekkel szűrik ki majd a megfelelő embereket. Azt szeretnék, hogy ugyanazokat az embereket, akiket szezon végén elengednek, adott esetben vissza tudják hívni a következő sűrű időszakra. A terv az, hogy amikor nem tudnak nekik munkát biztosítani, akkor visszamehessenek a közmunkába, és amikor újra szükségük van rájuk, ismét meg tudják őket szólítani. 

Forrás: Pénzcentrum