Meleg-e vagy?

Föld S. Péter 2019. április 26. 12:07 2019. ápr. 26. 12:07

Van a vonatkozó vicc: miért jobb feketének lenni, mint melegnek? Azért, mert azt nem kell megmondani a mamának. Azt nem tudjuk, hogy Ungár Péter, mikor mondta meg a mamájának, Schmidt Máriának, ami biztos, a nyilvánosság elé tegnap állt ki. A Magyar Hangnak adott interjúban mondta el az LMP politikusa, hogy a pártjában személyes érintettség miatt ő „viszi” a homoszexuális ügyeket. A 24.hu rákérdezett: akkor ez azt jelenti, hogy meleg? Mire Ungár: Igen, meleg vagyok.

Ungár Pétert ettől sem kevésbé, sem jobban nem fogjuk kedvelni. Akik eddig szimpatizáltak azzal, amit képviselt, ezután sem fognak elfordulni tőle, azok, akik nem szerették azt, amit mond és csinál, nem fogják ettől megkedvelni.

Egyszer egy írásomat azzal kezdtem, hogy nem szeretem a melegeket. Többen felhorkantak, s mint írták, nem is olvasták tovább a cikket, merthogy nem ezt várták tőlem. Pedig a cikkem így folytatódott: attól, hogy valaki meleg, még nem kell őt szeretni. Attól sem, ha az illető nem meleg.

Minden egyes embert önmagáért kell és lehet szeretni, vagy nem szeretni. A melegek között, éppúgy, mint minden más csoportban, lehetnek tehetségesek és törtetők, kedvesek és gonoszak, tisztességesek és gazemberek.

Ungár Péter most kiállt a nyilvánosság elé. Ha valamivel mégis több lett ettől, az nem melegségének a ténye, hanem az hogy felvállalta a másságát. Az, ami tegnap történt, ugyanis nem Ungár Péternek kínos és kellemetlen, hanem a mamájának, Schmidt Máriának. Aki Orbán Viktor miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasa, minden titkok tudója, s nem kevés pénzek kezelője. Egy – ne kerteljünk – meglehetősen homofób párt egyik kulcsembere Schmidt Mária. Olyan párté, amely nem ismeri el a melegek házasságát, és ahol csak tudja, hangoztatja, hogy a család egy férfi és egy nő, valamint a hozzájuk tartozó gyerekek.

Egy olyan párt fontos embere Ungár Péter anyukája, mely pártnak a rendőrsége minden évben korlátok közé szorítaná a Pride melegfelvonulás résztvevőit. Nem az ellenük tüntetőket tartaná távol, hanem a melegeket különítené el a többiektől. A többi normális embertől, tegyük hozzá az intézkedés szellemében. Pártunk és kormányunk persze a maga módján humánusan cselekszik, hiszen be is tilthatná a melegek felvonulását, vagy rájuk ereszthetné a szélsőjobbos hordát, tanítsák meg kesztyűben dudálni ezeket a b.zikat, hadd tudják meg, mi a magyarok istene.

Megjegyezendő, hogy feltehetőleg minden pártban vannak melegek, igaz, ennek egy tisztességes, nem gyűlölködésre és uszításra építő kormányzásban nem volna semmi jelentősége. Ungár Péter coming out-ja egy normális országban nem volna hír. Normális országban itt érne véget a történet. Nálunk, Magyarországon, itt kezdődik.