Menetrend szerint jön a migránskártyázás

NVZS 2019. április 29. 12:01 2019. ápr. 29. 12:01

Nem először – és vélhetően nem is utoljára – veti be a bombának szánt migránskártyázást a Fidesz. A jól megszokott menetrend szerint először egy televíziós interjúban szörnyülködik valamely – elvben az állam és nem a kormányzópárt érekeit szolgáló – „szakértője” arról, hogy az Európai Unió ellenőrizhetetlen módon anonim migránskártyákkal tömi a menekülteket, majd a politikusok veszik át a stafétabotot. Ezúttal Bakondi Györgyre és Deutsch Tamásra osztották a szerepeket.

Több mint két millióan kaptak névtelen migránskártyát, és 500 milliárd forintnak megfelelő eurót költöttek el így - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 aktuális csatornán. Bakondi György azt mondta, a migránskártyák jogellenesek, mert az európai állampolgárok nem rendelkezhetnek névtelen bankkártyával, nem lehet őket ellenőrizni, és közbeszerzés sem indult azok kibocsájtására.

Erre rímelve szólalt meg Deutsch Tamás. A Fidesz Európai Parlamenti képviselője az MTI jelentése szerint a következőket mondta: a Fidesz adatigényléssel fordul az Európai Bizottsághoz az anonim migránskártyák ügyében. Szerinte az eddig ismerteknél nagyságrendekkel több migránskártyát osztogatott Brüsszel, s a legújabb információk szerint nem is egy, hanem többféle migránskártya létezik, amelyet az Európai Unió területén belül,  sőt a legújabb információk szerint az EU területén kívül is osztogatnak a bevándorlóknak. Arról azonban nem beszélt, hogy milyen információk alapján mondja mindezt.

Deutschnak, Bakondinak és a korábban a migránskártyával fenyegető más Fideszeseknek is a rendelkezésre állna persze információforrás a szerintük teljesen a homályba vesző – állítólagos – uniós programmal kapcsolatban. Állítólagos, ugyanis nem EU-s programról van szó – ahogy arról akár a világhálón is számtalan információ található. arról nem is szólva, hogy Magyarország is vitt ilyen, a menekültek átmeneti anyagi támogatását, a létszükséglethez szükséges összeget számukra biztosító programot, csak éppen nem lártyán kapták meg a rendszeres pénzt az érintettek.

Mint portálunk is megírta (nem is olyan régen), a  kormány által negatívan emlegetett „migránskártya” ugyanis a Magyarországon 2016-ig alkalmazott menekülteket támogató rendszer egy fajtája – csak éppen amíg nálunk a menekült státusszal rendelkezőknek a bankszámlájukra utalták át havonta a kvázi szociális segélyt, Görögországban egy bankkártyára feltöltve kapják meg a pénzt az arra jogosultak. Az ok pedig egyszerű: a kibocsátókkal történt megállapodás alapján így semmiféle költséggel nem csökken a juttatás összege.

A program emellett nem az EU programja, az csupán finanszírozója az ENSZ Menekültügyi Hivatala (UNHCR) által menedzselt, számos ismert segélyszervezet által segített és az EU által finanszírozott programnak, amelynek keretében márciusban nem egészen hetvenezer kártya segítségével osztottak pénzt menekülteknek.

Dömötör egyébként vélhetően a UNHCR legfrissebb összesítését lobogtatta, amikor a „migránskártya” veszélyeivel riogatott. Ebből nem csak az általa kiragadott számot lehet megismerni, mármint azt, hogy márciusban összesen 69 052 jogosult menekült kapott kártyán pénzt. Kiderül belőle, hogy 33 835 az érintett családok száma, ők összesen 6,9 millió euró értékű pénzbeli segélyt kaptak, 111 görögországi helyszínen. Az ENSZ szakosított szervezetét,  UNHCR-t ebben a Nemzetközi Vöröskereszt, a Vörös Félhold és a Katolikus Segélyszervezet segítette.

A programhoz a forrást az Európai Bizottság biztosítja a görögországi menekültek beilleszkedését és lakhatását elősegítő ESTIA humanitárius program keretében, amire 2017-es indításakor 209 millió eurót szavaztak meg. Az országba való belépés időpontjától, a jogi helyzettől és az adott tartózkodási helytől függő jogosultsághoz kötött kártyán keresztül – többlépcsős biztonsági szűrő beiktatásával –  eljuttatott összegek eltérőek, a családok nagyságától függnek: például  90 eurót kap havonta az az egyedülálló személy, aki ellátást is biztosító helyen él, míg egy „félpanziós” ellátásban részesülő héttagú család havi 550 euróhoz jut. 

Akit a további részletei is érdeklik a programnak, itt – angol nyelven – megtalál minden tudnivalót.