Mészáros Lőrinc megelőzheti Csányi Sándort is

HírKlikk 2019. augusztus 14. 06:05 2019. aug. 14. 06:05

Újabban agrárbirodalmat épít Mészáros Lőrinc, zömmel Orbán Viktor egykori barátja, Simicska Lajos érdekeltségeit veszi át. Ezzel lassan beéri Csányi Sándort, aki az első számú zöldbáró. Az agrártámogatások döntő része a nagygazdák felső tíz százalékához kerül, legyen szó uniós, vagy hazai pénzről - hangzott el a Klubrádió műsorában.

A K-Monitor munkatársai már hét éve vizsgálják ezt a területet, illetve a pénzek elosztását. Korábban könnyebb dolguk volt, elég volt a területalapú támogatásokat megnézni – mondta el Merényi M. Miklós, a portál munkatársa a rádió Reggeli gyors műsorában. Azonban ma már a legnagyobbaknak, akiknek 1200 hektárnál több földjük van, ez nem jár. Létezik viszont úgynevezett zöldítési támogatás, továbbá a földeket kisebb részekben át lehet adni a cégbirodalom más-más vállalkozásainak, így mégis pénzüknél maradnak a birtokosok.

2014. volt a csúcsév, akkor Simicska Lajos volt a király ezen a sakktáblán, távozásával Csányi Sándor került kivételes pozícióba, most pedig Mészáros Lőrinc a trónkövetelő. Kettejüknél a becslések szerint mindegy 35 ezer hektárnyi föld van. Csányi tavaly közel 5 milliárd forint támogatást kapott, Mészáros 3,6 milliárdot.

Az átlagember úgy tudja, hogy magyar föld nem lehet külföldiek tulajdonában, az adatokból azonban kiolvasható, hogy a legnagyobbak között van egy holland és egy belga család is. Ők 2-2 milliárd forintot vehettek föl támogatásként.

Forrás: Klubrádió