Miért akarja megszerezni a Takarékbank vezére a TV2-t?

Nagy András 2019. április 16. 14:57 2019. ápr. 16. 14:57

Miért akarja megszerezni a Takarékbank vezére a TV2-t? Egyáltalán: magának akarja, vagy valaki(k)nek a megbízásából vásárolná fel az Andy Vajna váratlan halála után gazdátlanul maradt kereskedelmi tévécsatornát?

Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha régi üzlettársa, a Takarékbank Zrt. jelenlegi vezérigazgatója veheti meg az Andy Vajna halála után gazdátlanul maradt TV2-t. Ezt maga Vida József mondta tegnap az MTI-nek. Az üzletember szerint nyárra a tranzakció már le is zárulhat, ami praktikusan annyit jelent, hogy a kormánypárti kereskedelmi tévécsatorna ténylegesen az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelőhöz kerülhet.

Ez az a vagyonkezelő, amelynek piaci pletykák szerint a tulajdonosa Vida József. Aki amellett, hogy a kormányzati szándék szerint új magyar óriásbankká fejlesztendő Takarékbank vezére, saját bevallása szerint is szorosan kötődik Mészáros Lőrinc felcsúti (száz)milliárdoshoz.

A 24.hu erről a kapcsolatról korábban azt írta, hogy a bicskei illetőségű üzletember szüleinek a házába egykor Mészáros vezette be a gázt, majd a Takarékbank milliárdokkal hitelezte Mészáros vállalkozásait. A kapcsolatot erősíti, hogy Vida később a fideszes vidéki laphálózatot a KESMA megalapításáig birtokló Opus Global Nyrt. egyik vezetői tisztségét is betölthette, ennél több médiapiaci kötődést viszont nem találtunk nála.

„Nem vagyok Mészáros Lőrinc strómanja” – jelentette ki Vida nagyjából egy évvel ezelőtt egy interjúban, ugyanakkor azt nem tagadta, hogy régi ismerősök Orbán Viktor jó barátjával. Amit még tudni lehet róla a nyilvános életrajza alapján, hogy mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik, Bicskén saját gazdaságot vezetett a Leonbergi Ebtenyésztők Országos Egyesületének, valamint a Magyarországi Hovawart Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Vida nagyjából egy hónapja, 2019 márciusában az InfoRádió Aréna című műsorában a Takarékbankok összevonása kapcsán úgy fogalmazott, hogy ami összetartozik, az összenő. Nos, az eddigi életútjának fontosabb állomásait végigböngészve nem csodálkoznánk rajta, ha az általa megvásárolt TV2 is részévé válna valamilyen formában a közel 500 sajtóterméket magába foglaló, Mészáros Lőrincék által felügyelt központi kormányzati médiaportfoliónak.