„Miért támogatja a Fidesz az erőszakot?”

Nagy András 2018. november 27. 15:40 2018. nov. 27. 15:40

A kormánysajtóban vezető hír, ha egy bevándorló fehér, európai nőt bántalmaz, de mélyen hallgatnak, ha ez az európai nő magyar, és az elkövető is magyar – mutatott rá Gurmai Zita a nők elleni erőszak világnapja alkalmából a parlamentben. Az MSZP-s képviselő arra kíváncsi, miért támogatja a Fidesz a mindennapi erőszakot.

Szerinte ugyanis a kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz, sőt az áldozatok iránt tanúsított érzéketlenségével még bátorítja is az erőszaktevőket. Példaként Renner Erika esetét hozta, akit volt élettársa féltékenységből lúggal öntött le, megcsonkítva ezzel a nemi szervét.

„Erika esetében is voltak előjelek. A támadás előtt már jó ideje nem mert sehová menni kíséret nélkül. Mégsem hittek neki, sőt a tárgyalásán a bíró azt a kérdést tette fel, hogy a lúggal szétmart hüvelye okoz-e neki bármilyen problémát a hétköznapi életben” – emlékeztetett arra a horrorfilmekbe illő brutális esetre, ami szerinte azt mutatja, hogy az erőszakot szenvedő nők igazságszolgáltatás helyett ma „megalázást és meghurcolást” kapnak.

Gurmai Zita szerint az, hogy a kormány évek óta nem ratifikálja a családon belüli erőszak visszaszorítását segítő Isztambuli egyezményt, éppúgy a nők cserbenhagyása, mint a Munka Törvénykönyvének átalakítása, a túlórapénzek évekig történő visszatartása. A munkát vállaló nők reggeltől estig tartó dolgoztatása egzisztenciális erőszak: egy anyaellenes és családellenes rabszolgatörvény – jelentette ki.

A kormánypropaganda naponta riogat a hazánkat ostromolni készülő migránsokkal. Közben ezres nagyságrendben menekülnek el otthonukból magyar emberek – bántalmazott anyák és gyermekeik. Hivatalos statisztikák szerint minden harmadik nő tapasztal valamilyen erőszakot életében, és minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a férje vagy partnere.