Minden ellenzéki szavazatra szükség van az európai baloldal győzelméhez

HírKlikk 2019. május 26. 11:55 2019. máj. 26. 11:55

Minél magasabb választási részvételre és az MSZP-Párbeszéd lista támogatására buzdított Ujhelyi István, hogy Orbánisztán további épülését megállítsák, és Jávor Benedek folytathassa a munkáját az Európai Parlamentben. Jávor szerint az EP-választáson sikerül megállítani a szélsőséges Európa-ellenes erőket, de ehhez itthon is fel kell állni foteljeikből az ellenzéki szavazóknak.

Ujhelyi István a Kossuth térre kihelyezett, a választástól való távolmaradást szimbolizáló fotelből felállva három érvet hozott fel közös listájuk támogatása mellett. Elsőként említette, hogy meg kell állítani Orbánisztán további épülését, bent kell tartani Magyarországot az Európai Unióban! Másodikként az Európában szükséges változásra hívta fel a figyelmet: Szociális Európára van szükség, amelyben mind a tízmillió magyar az országhatáron belül és kívül megtalálja a boldogulását. Ahhoz, hogy Európa balra forduljon, Frans Timmermansnak és az európai szocialistáknak kell megnyerniük a választást - közölte Ujhelyi. Hozzátette, ehhez Magyarországon az MSZP-Párbeszéd listájára kell szavazni, mert ez biztosít mandátumokat az Európai Szocialista Párt választási győzelméhez.

Harmadik érvként a Párbeszéd EP-képviselőjének mandátumhoz jutását emelte ki: “szükségünk van Jávor Benedekre az Európai Parlamentben ahhoz, hogy folytassa azt a munkát, amit az elmúlt években elvégzett, amire szövetséget kötöttünk a következő öt évre.”

Megszólította az MSZP törzsbázisát és minden ellenzéki támogatót azt hangsúlyozva, Jávorból csak akkor lesz EP-képviselő, ha elmennek, és az MSZP-Párbeszéd listájára szavaznak. Megjegyezte, a DK-nak biztosan lesz két mandátuma, Dobrev Klára és Molnár Csaba EP-képviselő lesz, a vasárnap leadott szavazatok arról döntenek, lesz-e Jávorból európai parlamenti képviselő.

Az MSZP kampányfőnökeként azzal zárta szavait, mind a tízezer önkéntesükre büszke, akik rendkívül nehéz körülmények között vállalták a munkát és szabadidejükből áldoztak azért, hogy Orbánisztánból egy demokratikus országot faragjanak. Külön megköszönte az 5200 választóköri delegált munkáját, akik hajnaltól éjszakáig vigyáznak a választás tisztaságára, és ráütnek a rendszer kezére, ha csalni próbál. Ujhelyi azt kérte, aki választási csalásra utaló eseményt lát, hívja fel az MSZP Facebook oldalán megadott telefonszámot, jogászaik azonnal megteszik a szükséges lépéseket.

Jávor Bendek azzal folytatta, a választásokról szóló előzetes információk alapján kijelenthető, az utóbbi napokban elindult valami, amire csak kevesen számítottak. Megállt a szélsőjobboldali, populista pártok előretörése, a baloldali és zöld erők lépnek előre az EP-választáson. Ez annak a jele, hogy Európa az elkövetkező öt évben nem az Európa-ellenes erők harcától, hanem az európai integrációt erősítő, Európát hatékonyabbá, igazságosabbá és fenntarthatóbbá tevő munkától lesz hangos. A kérdés az, a magyar emberek elmennek-e választani- és leadják-e szavazataikat olyan képviselő-jelöltekre, akik részt tudnak venni ebben a munkában.

A délelőtti részvételi adatok azt mutatják, sokkal többen mentek el szavazni, mint 2009-ben vagy 2014-ben. Ezt Jávor jó jelként értékelte: a magyarokat mindennél jobban érdekli, mi történik Európában, azon belül az európai Magyarországgal. Ahhoz azonban, hogy ne csak a Fidesz ipari méretű mozgósításának hatása érvényesüljön, az ellenzéki szavazóknak is fel kell állniuk foteljeikből és elmenni szavazni. Erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország európai úton maradjon, aktív, konstruktív részese legyen Európa építésének. “Ehhez önökre, baloldali, zöld választókra van szükség” - nyomatékosította szavait Jávor Benedek.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva ismét felhívta a figyelmet arra: nem törvénytelen ha bárki felhívja ismerőseit, barátait, és arra biztatja őket, menjenek el Orbánisztán ellen szavazni.

Forrás: Hírklikk