Mire számíthat Orbán az EPP új elnökétől?

HírKlikk 2019. október 25. 16:33 2019. okt. 25. 16:33

Az EPP leköszönő elnökét, Joseph Dault gyakran érte az a vád, hogy túlságosan kesztyűs kézzel bánik az EPP-ben a populistákkal, az eddig egyetlen kiszemelt utódja, Donald Tusk alighanem jóval keményebb lesz – írja a Politico amerikai portál európai kiadása.  Sürgősen eldöntendő kérdést jelent Orbán Viktor. Néhány néppárti tisztségviselő végső döntést követel a pártcsalád novemberi kongresszusáig arról, hogy a Fidesznek továbbra is az EPP-ben van-e a helye. 

Donald Tusk, az Európai Tanács eddigi elnöke jelenleg az egyetlen jelölt az Európai Néppárt (EPP) elnöki tisztségére. Az EPP jobbközép pártcsaládként több mint 40 éve uralja az uniót, és most távozik az elnöki tisztségből Joseph Daul. Az EPP vezetése könnyebb feladatnak bizonyulhat, mint a tanács irányítása, hiszen a pártcsalád ideológiailag sokkal egységesebb, mint a Tanács, és továbbra is a kontinens legjelentősebb politikai szövetsége. Ám az EPP afféle identitási válság foglya, az elmúlt években lassan csökkent a hatalma, ahogyan a kontinens politikai tájképe sokszínűbbé és bonyolultabbá vált. Ha a várokozásoknak megfelelően Donald Tusk lép a nagyhatalmú, de alig látható Daul helyére – aki a hátsó szobákban kötött alkuk mestere, és a Twitter és Instagram korában afféle relikvia –, akkor Tusk feladata az lesz, hogy új életet leheljen a tiszteletnek örvendő, de nehézségekkel küzdő politikai márkába. 

Versenytárs nélkül

Az EPP ugyan első helyen végzett a májusi európai választáson, de 35 mandátumot vesztett, és ez kevésbé a nagy ünneplésre, inkább az önvizsgálatra alkalom. A kampányban volt időszak, amikor úgy tűnt, hogy ez a kiváló harci gépezet elvesztette az irányítását és az irányát. A konzervatívok most azon fáradoznak, hogy megmutassák: ugyanannyira aggódnak a klímáért, mint a zöldek, és ugyanannyira akarják az EU fiatalítását és megreformálását, mint a liberálisok. 

Tusk számára előny, de az EPP számára hátrány, hogy egy hónappal a Zágrábban tartandó kongresszus előtt a jelöltnek nincs versenytársa. Tusk még játszik a gondolattal, hogy induljon-e a lengyelországi elnökválasztáson, de ez nehéz harcnak ígérkezik. Ezért legalábbis egyelőre szívesen elfogadta az EPP jelölését, és a jelek szerint az EPP-nek is fontos, hogy olyan elnöke legyen, akit elismernek, és akinek az arcát ismerik egész Európában. Még felmerülhet további jelölt a kongresszusig, de erre egyelőre semmi nem utal. 

Ez várható Tusktól

Tusk alighanem más lesz majd, mint Daul, aki gyakran működött a háttérből irányítóként, és egyaránt közel állt Angela Merkelhez és a pártcsaládon belüli nacionalista nemeziséhez, Orbán Viktorhoz. Dault gyakran érte az a vád, hogy túlságosan kesztyűs kézzel bánik az EPP-ben a populistákkal, e tekintetben Tusk, aki a lengyel PiS esküdt ellensége, alighanem jóval keményebb lesz. Várhatóan megerősíti majd az EPP kereszténydemokrata gyökereit, és jelképezi majd, hogyan tolódott az európai konzervativizmus keletre. Az EPP történetében most első ízben többen vannak a kelet-európai képviselők, mint francia és spanyol kollégáik, és ez olyan hatalmat és befolyást biztosít Tusk pártjának, vagy a román Nemzeti Liberális Pártnak, amilyennel korábban nem rendelkeztek. 

Tusk tavaly az EPP Helsinkiben tartott kongresszusán világossá tette: „Nem kereszténydemokrata, aki a liberális demokrácia nyugati modelljének helyére a tekintélyelvű keleti demokrácia modelljét akarja állítani”. Úgy tűnik azonban, hogy a kereszténydemokrácia hanyatlóban lévő politikai erő, mert a kereszténység ma a korábbinál jóval kevésbé divatos a nyugati országokban, miközben a keleti országokban –  mint Lengyelországban és Magyarországon – igencsak próbára teszi a demokráciát.

Sürgősen dönteni kell Orbánról

Tusk számára az a kérdés, hogy Európa túllépett-e már az EPP csúcskorszakán. A cikk idézte Esteban Gonzáles Pons spanyol képviselőt, aki egyrészt kifejtette, hogy a világ megváltozott, és az EPP-nek is változnia kell, másrészt azt mondta: el kell dönteni, hogy a pártcsalád hajlandó-e együttműködni a szélsőjobboldallal, vagy nem. 

További sürgősen eldöntendő kérdést jelent Orbán Viktor. A Fidesz tagságát felfüggesztették, de képviselői továbbra is az EPP-ben foglalnak helyet. Néhány tisztségviselő végső döntést követel a kongresszusig, hogy a Fidesznek továbbra is az EPP-ben van-e a helye – írta a Politico. 

 

 
Forrás: Hírklikk