"Mit tanultam Orbán Viktortól?"

HírKlikk 2019. január 31. 07:38 2019. jan. 31. 07:38

Erősen szubjektív írás jelent meg a Guardian című londoni lapban munkatársuk, John Domokos magyarországi benyomásairól.

A cikk szerzője beavatja az olvasót abba, hogy neki, aki britnek vallja magát, sok vitája van az Orbán Viktor pártján álló apjával – akivel - ahogy ezt a Hírklikk is megírta - közösen tett látogatást az óhazában.

„Mit tanultam Orbán Viktortól az utazás alatt?” - ez a cikk címe, és az írás végén megadott válasz szerint lényegében azt, hogy miként lehet megosztani az embereket, elérni, hogy úgy érezzék, megtámadták őket. John Domokos, mint írja, magyarországi útján lépten-nyomon megtapasztalta a legkülönbözőbb emberek részéről a nemzeti azonosság miatti aggodalmat, amit a baloldalon sokan oly aggodalmat keltőnek találnak. Egyáltalán nem volt közülük mindenki Orbán-hívő – jegyzi meg.

Ezután kitér arra a levélre, amelyet harminc liberális értelmiségi juttatott el több laphoz, köztük a Guardianhez. Az aláírók között szerepel például Bernard-Henri Lévy. A levél új harcot hirdet a civilizációért, nehogy Európa elpusztuljon a populista hullámok alatt. A levél szerzői olyan absztrakciónak tekintik a nemzeti identitást, mint amely csak a demagógok képzeletében létezik, és csak a megvetés hangján szólnak azokról az emberekről, akik erre szavaznak – az olyan emberekről, mint amilyen például a Guardian újságírójának az apja is.

John Domokos egyfelől megérti a levélírók aggodalmait, mégis úgy látja, hogy ez a levél ajándék Orbánnak, az ilyen hozzáállás nem a megoldás, hanem a probléma része - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Forrás: Klubrádió