Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

NVZS 2019. április 10. 08:25 2019. ápr. 10. 08:25

„Valóban új időszámítás kezdődött 2010-ben a romapolitikában, mégpedig az elnyomás politikája, a roma közösségek beskatulyázásának, a romák hátrányos helyzetbe ágyazásának a politikája” – mondta megkeresésünkre Lakatos Béla, volt ácsi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom országos hálózatépítő koordinátora. A roma politikus szerint akkor lesz ennek vége, ha a Fidesz eltakarodik, vagy ha a romák rájönnek arra, mit tesznek velük. Készülőben van náluk egy roma stratégia és alakulóban egy új roma szövetség, amelynek a célja, hogy átvegye az irányítást a roma kisebbségi önkormányzat felett az őszi választásokon. Ez lesz az új roma politika új szövetsége.

„A Fidesz 2010 (a roma integrációs évtized meghirdetés) óta folytatott romapolitikája pusztán egy kirakatpolitika, aminek a hátterében minden rohad, – ahogy egyébként általában más területeken is” – foglalta össze az elmúlt immár kilenc évet Lakatos Béla, kifejtve: féligazságokat mondanak, amikor az állítólagos eredményeket sorolják. Példaként hozta fel a roma munkanélküliség csökkentését – a roma politikus szerint a munkaerőhiánnyal még nem sújtott régiókban a közmunkával tették ezt.

Az pedig, hogy a romák közül is többen megtalálják a visszautat a munka világába Lakatos szerint a munkaerőhiánnyal küszködő régiókban – például Komáromban, Győrben – még meg is állhatja a helyét, ám a romákat csak szakképzetlen, betanított munkákra veszik fel, gyakran csak pár hónapokra, miközben ezek a térségek tele vannak a kormány által legálisan behozott külföldi – ukrán, bangladesi, indiai, román, stb. – munkavállalókkal.

Lakatos Bélát Gulyás Gergely hétfői kijelentései kapcsán kerestük meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzetközi romanap alkalmából az „Együtt, szabadon” címmel tartott rendezvényen azt állította, hogy az elmúlt szűk évtizedben az új romapolitikának köszönhetően komoly eredményeket ért el a kormány: rendkívüli mértékben csökkentette a roma munkanélküliséget, megteremtette a visszatérés lehetőségét a közmunkaprogramból a munkaerőpiacra, valamint a kiemelkedő teljesítményt nyújtó keresztény romák szakkollégiumi hálózatát.

„Az igazság ugyanakkor az, hogy a Fidesz közel tízéves regnálása óta a korábbiaknak sokkal jobban megerősödött a romák és az alacsony szociális társadalmi rétegek szegénységbe ágyazása” – mondta Lakatos, aki szerint a közmunka és a szakképzetlen munkák mellett a roma gyerekek legfeljebb a lerohadt szakmunkásképzésben tudnak csak részt venni. Ezzel arra predesztinálják őket – és általában is a leszakadó rétegeket –, hogy örökké ott ragadjanak, ahol vannak.

Ha ezt ilyen jól látni, akkor maguk a romák miért tűrnek? – kérdeztük Lakatos Bélától, aki azt követően, hogy tavaly a számára sikertelenül végződött országgyűlési képviselőválasztások után lemondott ácsi polgármesteri tisztéről, majd – eddig legalábbis sikertelenül – belefogott egy a roma polgármestereket tömörítő egyfajta szövetség létrehozásába. A roma politikus, aki ezekben az időkben az országot járja a Márki-Zay-féle MMM hálózatépítőjeként kifejtette: ugyanazért fulladnak kudarcba az ilyen kezdeményezések, amiért helyben sem sikerül ellenállni a Fidesznek.

A kormány búsásan megfizeti az általa megvett roma vezetőket, akik cserébe befogják a romák és a maguk száját. A Területi Operatív Programok pénzével is megzsarolják őket: ha a polgármester nem a megadott kotta szerint fütyül, annak a települése látja a kárát, egyszerűen nem jut pénzhez. „Szép rendszert alakítottak ki az egyes térségeket felügyelő megyei embereikkel, s nagyon kevesen mernek ellenük fellépni, ez egy ördögi köri” – magyarázza Lakatos.

Szerinte nem véletlen, hogy Pest megyében verték meg a legtöbb településen a Fidesz embereit – ez ugyanis az a megye, amely nem jogosult a TOP-os pénzekre –, illetve azokon a településeken, amelyeknek van elegendő önerejük a fejlesztések finanszírozására – szögezte le, hozzátéve: „én csak a zsarolás demokráciájának hívom ezt a rendszer, amit mára már tökéletes gépezetté alakítottak, ami legyőzi a demokráciát, a becsületet, a józan gondolkodást”.

Szerinte ennek csak akkor lehet véget vetni, s akkor lehet változás a romapolitikában, ha a Fidesz „eltakarodik”, vagy „ha a romák rájönnek, hogy nem adhatják el a saját életüket, gyerekeik jövőjét tízezer forintért; „sajnos azonban még nem jöttek erre rá, s nem is tudom, hogy elvárható-e ettől a képzetlen, mélyszegénységben élő, alulinformált rétegtől, hogy átlássa a helyzetét”.

Lakatos azonban pozitív dolgokról is beszámolt. Arról például, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott polgármesterjelöltek mindegyike felvállalta, hogy komolyan fog foglalkozni a romapolitikával a településén, s a többi között a testületek munkájába is bevonnak roma embereket. „Abszurd a helyzet, hiszen például ma Miskolcon húszezer roma él, miközben egyetlen önkormányzati testületében nem található roma politikus” – mondta Lakatos.

Aki arról is beszámolt, hogy elkészítettek egy romastratégiát, illetve már folyik egy roma szövetség létrehozása, amelynek a céljául azt határozták meg, hogy az őszi választásokon átvegye a többséget a roma kisebbségi önkormányzatban a Fidesz által támogatott szervezet helyett. „Ez jelenleg a Lungo Drom, de valószínűleg nem ezen a néven fog majd indulni, hiszen a legtöbb tagja ellen eljárás van folyamatban, s ezt nem fogja a Fidesz megkockáztatni” – szögezte le.

Hozzátette: elképzelhető, hogy az a Roma Fiatal Demokraták Országos Egyesülete lesz a Fidesz által támogatott induló, amely erős hátszéllel járja az országot és agitálja a roma szavazókat. De lesz választási lehetőség: az új szövetség előkészítése már javában zajlik, „a választásokra lesz új szövetsége az új romapolitikának” – ígéri Lakatos.