Náci karlendítéssel pózolt az erdélyi magyar politikus - fotó

HírKlikk 2019. szeptember 23. 09:23 2019. szept. 23. 09:23

Náci karlendítéssel pózol többedmagával az Erdélyi Magyar Néppárt frissen újraválasztott elnöke, Csomortányi István azon a fotón, amelyet az EMNP Kolozs megyei szervezete tett közzé vasárnap a Facebook-oldalán – szúrta ki a Maszol. A posztot azóta törölték.

A Kolozs megyei EMNP ügyvezető elnöke, Fancsali Ernő a lapnak elmondta, a fényképet tudomása szerint a megyei szervezet korábbi vezetője, Soós Sándor posztolta ki. Ő az a politikus, aki alulmaradt Csomortányi Istvánnal szemben a májusi tisztújító küldöttgyűlésen, majd kilépett az EMNP-ből, és szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta a bíróságon az új elnök megválasztásáról szóló határozatot.

A Maszol kérdésére, hogy az EMNP elhatárolódik-e a náci karlendítős fotótól, az ügyvezető alelnök kijelentette, nem áll módjában a megyei szervezet nevében nyilatkozni, és a megyei elnökhöz irányította a portált. 

Csomortányi István a Maszolnak elmondta, ismeretlenek feltörhették az EMNP Kolozs megyei szervezetének Facebook-oldalát, más magyarázatot nem találnak a történtekre. Megjegyezte, hogy volt már erre precedens az elmúlt években. Meggyőződése, hogy nem Soós Sándor posztolta ki a fotót. "Soós Sándort én régóta ismerem. Sok mindenre képes, de ilyet ő nem tenne" - jelentette ki a politikus. 

Az EMNP elnöke a fényképről kijelentette, hogy hamisítvány, mert ő soha nem pózolt náci karlendítéssel. Ezt cáfolja azonban egy fotósorozat, amit egy hozzászóló linkelt be a megyei szervezet Facebook-oldaláról időközben eltávolított poszthoz. Ezek a fényképek vélhetően egy kiránduláson készültek abban a korszakban, amikor Csomortányi István még az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezeténél tevékenykedett. Az EMNP elnöke több fiatal társaságában látható, az egyik fotón árpádsávos zászlót feszítenek ki, egy másikon baseball ütővel és náci karlendítéssel is pózolnak.

Az EMNP-t a Fidesz támogatásával alapították, mikor a magyar kormánypárt nem ápolt felhőtlen viszonyt az RMDSZ-szel. A Fidesz az EMNP-vel akart befolyást szerezni a romániai magyarok körében, ám később kibékült az RMDSZ-szel.

Forrás: Maszol.ro