Nagy a Stop Soros miatti per nemzetközi visszhangja

HírKlikk 2019. július 26. 18:06 2019. júl. 26. 18:06

Habár nem volt váratlan, mégis nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban is, hogy az Európai Bizottság pert indít Magyarország ellen az Európai Bíróságon a menedékjogot korlátozó, vitatott jogszabályok miatt. Ha a Bíróság elfogadja a Bizottság álláspontját, jelentős pénzügyi szankciókat szabhat ki, ha Magyarország továbbra is sérti az uniós jogot – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A hírről a nemzetközi sajtó igen széles körben hírt adott, főleg hírügynökségi jelentések alapján.

A bizottság az úgynevezett „Stop Soros” törvényt vette célba, amellyel Magyarország büntetendővé tette a menedékkérőknek nyújtott segítséget – írja a FAZ. Emellett a törvény korlátozza a menedékkérelem benyújtásához való jogot is, például nem ismeri el azoknak a menedékhez való jogát, akik ugyan úgynevezett nem biztonságos országból érkeztek Magyarországra, de ott nem üldözték őket. Ez sérti a menedékügyi eljárásokról és a menedékjog megadásáról szóló uniós előírásokat.

A bizottság egy külön kötelezettségszegési eljárásban kíván fellépni az ellen a magyar gyakorlat ellen, amelynek keretében megvonják az élelmet a tranzitövezetekben lévő, és kitoloncolásra váró migránsoktól. Tekintettel a jogsértés súlyosságára, a bizottság a felvetett vádakra adandó magyar válasz számára a határidőt a szokásos két hónap helyett egy hónapban határozta meg.

A most kifogásolt, 2018 júniusában elfogadott magyar jogszabály a menekülőket segítő civil szervezetek tevékenységét egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli sújtani, ha azt az illegális migráció támogatásaként értékelik. Ez bizonyos körülmények között érvényes lehet a humanitárius segítségre, de különösen a jogi tanácsadásra.

Orbán és a Fidesz azzal rágalmazzák Soros Györgyöt, hogy tudatosan segíti elő az Európába irányuló migrációt, hogy gyengítsék az európai nemzeteket és nyereségre tegyenek szert. Az egyik magyar kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy kitartanak a „Stop-Soros” törvény mellett, mert az a magyar nép érdekeit védi, és összhangban áll a genfi menekültügyi konvencióval, a schengeni egyezménnyel és a dublini szabályokkal. „A kormány készen áll a perre” - mondta az illető.

Forrás: Hírklikk