Nagy áremelésre készül a húsipar

HírKlikk 2019. április 10. 08:45 2019. ápr. 10. 08:45

A sertés­termékpályán jól látszik az áfacsökkentés utáni piactisztulás, de a jelentős költségnövekedés miatt erős átadásiár-emelési kényszerbe kerültek az ágazat szereplői – jelentette ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

A lapnak nyilatkozó elnök elmondta, annyival nőnek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek.

A bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, ahogy csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni. Az élő sertés ára eközben 30 százalékkal nőtt. Éder szerint ennek az okát Kínában kell keresni: az ott pusztító sertéspestis miatt az ország hatalmas igénnyel lép fel a világpiacon.

Túlélésük érdekében kénytelenek lesznek árat emelni a húsipar szereplői, amihez az elnök empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.

Forrás: Világgazdaság