Nagy baj van, már közel négyezer dolgozót küldtek el a feldolgozóiparban

HírKlikk 2019. augusztus 1. 14:29 2019. aug. 1. 14:29

Mára közel négyezer kölcsönzött dolgozónak szűnt meg az állása a szervezetük által lefedett munkahelyeken – egyebek mellett erről beszélt a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az ATV Start című műsorban. Ez utóbbiakba tartoznak azok, akik nem közvetlenül a céggel szerződnek, hanem egy munkaerőközvetítőn keresztül dolgoznak.

Emellett az is látható László Zoltán szerint, hogy a határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítják meg és a fluktuáció alapján megüresedett pozíciókat sem töltik fel. Ez azt jelenti, hogy azoknál a cégeknél, ahol még vannak rendelések, utórendelések, ott sokkal többet kell dolgozni azoknak, akik maradnak, hiszen kevesebben vannak ugyanarra a volumenre.

A szakszervezet alelnöke szerint egyre rosszabb a munkavállalók helyzete Magyarországon, mert egyre kiszolgáltatottabbak. A médiában rabszolgatörvényként elhíresült jogszabály alkalmazását ugyanakkor háttérbe szorítják a munkáltatók, amit László Zoltán a múlt év végén és idén januárban kirobbant tiltakozási hullámhoz köt. Kiemelte: szerinte azért kerülik, mert nem akarnak feszültséget a munkahelyen.

Egyre többet lehet olvasni arról is, hogy a gazdaság lassul, az alelnök szerint pedig ez már most érződik nálunk is, mivel csökkennek a volumenek. Ettől függetlenül még így is keveset látnak az eseményekből, ugyanis az értékteremtési lánc alján lévő kisvállalkozásokról még ennyit sem lehet látni. Az is sokat sejtető, hogy a munkáltatók nem tudják megjósolni az előttük álló 6-7 hónapot, ami azért is fura az alelnök szerint, mert a válságot leszámítva akár egyéves ütemben is előre látták azt, hogy mi várható. Azt is bizonytalanság övezi, hogy a technológia miatt egyáltalán merre kell fordulniuk. László Zoltán előrejelzése szerint, ha Németországban 10%-kal lassul a gazdaság, akkor Magyarországon ennek a duplája is elképzelhető. 

Forrás: atv.hu