Nagy Imre szobrát a Jászai Mari térre vinné a kormány

Kátai B. Zsolt 2018. december 4. 15:33 2018. dec. 4. 15:33

Éles vita alakult ki az Országgyűlés Kulturális Bizottságának mai ülésén. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program igazgatója a DK-s képviselő, Gréczy Zsolt kérdésére közölte, hogy Nagy Imre szobrát elvinnék a Kossuth tér melletti Vértanúk teréről - a Jászai Mari térre. Erről várhatóan pénteken születik végleges döntés.

Wachsler azzal érvelt, hogy a Kossuth tér és környéke rendezéséről született kormányhatározat azt a szellemiséget követi, hogy az 1945 előtt ott álló szobrok ma is ott állnának, ha azokat nem döntötték volna le. Így ezzel szeretnének történelmi folytonosságot, és állítanák vissza oda azt az emlékművet, amelyet 1936-ban emeltek. L. Simon László erre reagálva kifejtette, hogy Nagy Imre személye vitatott a kommunista múltja miatt, de a forradalomban vitt szerepe és mártíromsága okán ott a helye a nemzeti pantheonban - csak nem éppen a Kossuth téren, oldják meg méltó elhelyezését.

Gréczy Zsolt tiltakozott, mondván, hogy az 1989-es újratemetés kapcsán karrierjét elindító Orbántól különösen erkölcstelen Nagy Imre megtagadása, a Fidesz ki akarja iktatni, de legalább is relativizálni akarja 1956 szerepét. A emlékezetpolitika kisajátítása zajlik, és mindent el fog követni azért, hogy a szobor a helyén maradhasson. Ugyanígy érvelt a független Szabó Szabolcs is, aki szerint sem szabad elmozdítani Nagy Imre-szobrát, és szintén harcolni kíván az emlékmű megmaradásáért.

Az MSZP képviselői nem voltak jelen a bizottság ülésén, a Jobbik képviselői nem reagáltak.

Forrás: Hírklikk