Ne mi legyünk a legmagasabbak

Föld S. Péter 2019. június 8. 08:43 2019. jún. 8. 08:43

Emlékszünk még a sárazsadányi szőlőkre? Amikor nem volt taggyűlés? Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején történt mindez, akkor mondta a megjelent a tagtársaknak, hogy ne mi kapjuk a legtöbbet. És tényleg nem ők kapták a legtöbbet. Csak a második legtöbb támogatást nyerte el az a társaság, amelynek a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is tagja volt. A korrupciós botrányt azzal a cinikus bírósági végzéssel úszhatták meg az érintettek – Orbán és társai – hogy az összejövetel hivatalosan nem minősült taggyűlésnek.

Most meg itt ez a meglehetősen zavarbaejtő fotó. A Miniszterelnök Sajtóiroda tette közzé, június 4-én készült, a Nemzeti Összetartozás Napján, Széphalmon, a Kazinczy kertben.

Ami feltűnő: Orbán Viktor nem szokott ennyire magas lenni. Kicsi és korpulens, ezért is furcsa, hogy képen látható emberek közül mindössze néhányan magasabbak nála. Mintha megnagyobbították volna a Vezért, hogy magasabbnak, délcegebbnek hatalmasabbnak látsszon. Még a valóságosnál is igazságosabbnak.

Volt már ilyen a történelemben, meg olyan is, hogy a szükségtelen személyeket kiretusálták a képről. Trockijt a szovjethatalom idején, Pozsgay Imrét a lakiteleki sátorból.

Láttunk már olyan képet is, ahol Lázár János, akkor még miniszterként üdvözli Orbánt. Kissé megroggyantott lábakkal, így próbált nem nagyobbnak látszani a főnökénél. Mert annak soha sincs jó vége, ha egy beosztott nagyobb főnökénél.

Szebb nála, okosabb, tájékozottba, hozzáértőbb.

Tisztességesebb, teszem azt.

Nézzük a képet és zavarban vagyunk. A teljesség kedvéért azért megjegyezzük, hogy talán mégsem manipulált. Lehet az is, hogy sikerült olyan embereket válogatni Orbán köré, akik közül a legtöbben kisebbek nála

Ha így van, akkor mi kérünk elnézést.